BIH

Delegacija GPBiH na sastanku o stanju ilegalnih migracija u regiji zapadnog Balkana

Treći sastanak

Avaz.ba

11.7.2018

Zamjenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač, načelnik Uprave za operacije Predrag Radojčić i načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Vladimir Popović sudjeluju na trećem sastanku Upravnog odbora regionalnog projekta „Unapređenje kapaciteta i mehanizama identificiranja i zaštite ugroženih skupina migranata na zapadnom Balkanu“, koji se danas, 11. jula, održava u Petrovcu, Crna Gora.

Na ovom sastanku šefovi graničnih policija regije analiziraju trenutno stanje i mjere koje se poduzimaju u vezi s ilegalnim migracijama u regiji zapadnog Balkana te razgovaraju o modalitetima saradnje na sprečavanju ilegalnih migracija.

Granična policija BiH aktivno sudjeluje u realizaciji projekta „Unapređenje kapaciteta i mehanizama identificiranja i zaštite ugroženih skupina migranata na zapadnom Balkanu“. 

Radi se o projektu koji realizira Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz podršku Ureda za stanovništvo, izbjeglice i migracije ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. 

Cilj projekta je pružanje podrške održivim mehanizmima i strukturama u zemljama zapadnog Balkana da bi neovisno upravljale migracijama i pružale zaštitu ugroženim kategorijama migranata, istovremeno unapređujući međusobnu saradnju i koordinaciju. 

Osim u BiH, projekt se provodi u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i na području Kosova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.