BIH

Zašto su utihnule drinske vodenice

Vodenica koja je decenijama vrijedno radila, odavno je devastirana i propada

Lj. Lj.

11.7.2018

Na bosanskoj strani na Drini, u Janji, nekad su radile tri vodenice. S druge, srbijanske strane bilo ih je pet. Sada nema nijedne. Obično se prije pedesetak i više godina nakon žetve pšenice u vodenice slijevala kolona zaprežnih kola. Žurili su da samelju novu pšenicu i da od tog brašna, kako se govorilo, naprave najslađu pogaču.

No, u međuvremenu su sve vodenice utihnule, ne čuju se vodenični točkovi i čeketala...

Mujo Durgutović (75), dugogodišnji ugostitelj, pamti da je u Janji vodenica postojala više od 60 godina.

- Nekad je ova vodenica imala četvoricu vlasnika - Musiće, Velagiće, Durgutoviće, vjerovatno i Musemiće. Znam da su i Musemići imali vodenicu. Da li je to bio dio suvlasništva u ovoj ili su imali neku drugu vodenicu, ne zna se. Od jedne vodenice solidno su mogle živjeti dvije porodice. Posljednja aktivna vodenica na Drini, ovdje, u Janji, zaustavljena je, jer se suvlasnici nisu mogli dogovoriti o njenom ponovnom pokretanju i radu. Vodenica je devastirana, sada propada – navodi Durgutović.

Kaže da se nekad dosta mljelo i kukuruzno brašno. Vodeničar je potom znao zahvatiti čistu vodu iz Drine i umijesiti hljepčiće. Pekao ih je u metalnom “bubnjiću” u vodenici.

- Baci malo pepela preko kukuruznog hljepčića i, kad se ispeče, otrese s njega pepeo. Još ako ima malo kajmaka, kud ćeš ljepše poslastice - sjeća se Durgutović.


Ništa od renoviranja

Postojalo je više inicijativa za renoviranje stare vodenice, ali nijedna nije do kraja realizirana.

- Bilo je ideja da se na vodenici izgradi ugostiteljski objekt, ali je i to propalo - dodaje Durgutović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.