Prema velikom istraživanju ''Valicona'', Radončić i SBB prvi

SBB Pres-centar
12.07.2018 13:46

Ispitivanje javnog mnijenja o popularnosti stranaka i kandidata za Predsjedništvo BiH, koje je provela nezavisna međunarodna agencija "Valicon" u periodu 4. 6. – 7. 7. 2018. na uzorku od 2.500 ispitanika u cijeloj Federaciji BiH, pokazuje ubjedljivo prvo mjesto Fahrudina Radončića i vodeću poziciju Saveza za bolju budućnost (SBB). Iako je istraživanje gotovo u cijelosti provedeno prije objave zvanične kandidature Fahrudina Radončića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ubjedljiva prva pozicija nesumnjivo ukazuje na dominantno raspoloženje glasača i njihov, već sada sigurni, izbor Radončića u odnosu na druge kandidate. 

Ovo obuhvatno ispitivanje javnog mnijenja, provedeno prema najvišim profesionalnim kriterijima, obuhvatilo je sve kantone i sve izborne jedinice u Federaciji BiH, kao i demografske grupe, shodno rezultatima posljednjeg popisa stanovništva. Rađeno je CATI metodom telefonskog ispitivanja, na ukupnom uzorku od 3.850 ispitanika, od čega je 38 posto sigurnih neglasača koji su isključeni, pa je efektivni uzorak iznosio 2.500 sigurnih ili vjerovatnih glasača. Na ovom uzorku standardna greška iznosi tek ± 2 posto, što govori o visokoj pouzdanosti rezultata istraživanja.

Na pitanje, svim potencijalnim glasačima u FBiH, „Za koju stranku biste najvjerovatnije glasali, da se opći izbori održavaju u nedjelju?“, SBB je prvoplasirana stranka s udjelom od nešto više od 20 posto. Drugoplasirana je SDA s 20 posto, potom DF s 13, SDP s 12, HDZ BiH sa 10 posto. Ostale stranke imaju 4 posto ili značajno manji ukupni rezultat (vidi sliku).

Na pitanje, svim potencijalnim glasačima u FBiH, „Za kojeg predsjedničkog kandidata biste najvjerovatnije glasali da se opći izbori održavaju u nedjelju?“, Fahrudin Radončić je ubjedljivo prvi izbor glasača s rezultatom od 22 posto. Sljedeći je Šefik Džaferović s 18 posto, potom Željko Komšić s 15 posto, Denis Bećirović s 14, te Dragan Čović s 10 posto. Ostali kandidati imaju 6 posto ili značajno manji ukupni rezultat (vidi sliku).

Ostali detalji istraživanja govore o snažnom rastu SBB-a u svim izbornim jedinicama, a u nekim kantonima i dominantno prvo mjesto, uz paralelni drastični pad popularnosti SDA i drugih stranaka koje nisu opravdale povjerenje građana dato na izborima 2014. godine. Također, zanimljivo je da je Radončić ubjedljivo prvi, iako je ovo istraživanje provedeno prije objave njegove kandidature za člana Predsjedništva BiH, pa je realno pretpostaviti kako je razlika između Radončića i rivala znatno veća.

NA VRH