BIH

Meša Selimović je, uz Andrića, najveći pisac ove zemlje

M. H.

12.7.2018

Na jučerašnji dan prije 36 godina, u 72. godini umro je jedan od najvećih bh. književnika i pisac svjetskog renomea Mehmed Meša Selimović. Rođeni Tuzlak autor je brojnih zbirki pripovijetki i romana, a za “Derviš i smrt” dobio je brojne značajnije književne nagrade.

Taj, kao i roman “Tvrđava”, koji i danas izazivaju strahopoštovanje, prevedeni su na više jezika širom svijeta. Posljednje godine života proveo je u Beogradu, gdje je i umro 11. jula 1982. godine.

U njegovom rodnom gradu Tuzli godinama se u okviru Književnih susreta “Cum grano salis” dodjeljuje nagrada za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a koja nosi ime ovog književnog velikana. Piščeve snažne riječi i danas žive i inspiracija su koja ne blijedi.

- Meša Selimović zasigurno je najbolji i najautentičniji pisac političkog romana na južnoslavenskom prostoru, pisac univerzalnih metafora susreta čovjeka i moći, čovjeka i smrti. Njegova rečenica je filozofski duboka, a emocionalno potresna tako da je Selimović opisao tragediju susreta čovjeka, ništavila i bezočnog političkog poretka - kaže Enver Kazaz, profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, svojevremeno selektor i član žirija za dodjelu književne nagrade “Meša Selimović”.

Kazaz ističe da je danas u BiH Selimović priznat i, uz Ivu Andrića, zasigurno najveći pisac ove zemlje, ali samo u onim krugovima koji su liberalno orijentirani.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.