TURISTIČKA PATROLA

Banja Luka: Legenda o sedam na jedan, utrka dajaka i “žuta”

Kastel iz zraka: Stara banjalučka tvrđava

Piše: G. DAKIĆ

14.7.2018

Legenda je učinila svoje i danas mnogi u Banju Luku dolaze sa željom da se uvjere u ono što su slušali – da su Banjalučanke najljepše žene pod kapom nebeskom i da na jednog muškarca “ide” sedam žena. 

Usput probaju ćevape, obiđu Kastel, prošetaju Gospodskom ulicom i spuste se dajakom niz Vrbas, od Šehera do Gradskog mosta... 

Beneš i Josipović

- Niko ne zna kako se rodila ta legenda i odakle je potekla, ali je svima jasno da ona danas promoviše Banju Luku kao što su je nekada promovisali Marijan Beneš ili Anton Josipović. Toliko toga Banja Luka ima i toliko toga može da pokaže – govori Robert Dacešin, izvrsni poznavalac historije grada i čovjek koji je napravio turističku mapu Banje Luke.

Džamija Ferhadija: Svjetsko blago

Stariji “poznavaoci sportskih prilika” srest će bokserske šampione na banjalučkim ulicama - Josipović je još u snazi, trči i gore i dolje, dok Beneš, narušenog zdravlja, najviše sjedi pored Vrbasa, “Kod Muje”. 

 Slapovi u Krupi na Vrbasu: Čarobni pejzaži 


U centru Banje Luke, na potezu od nekoliko stotina metara, u prostoru koji počinje Tržnicom, a završava se zgradom Narodnog pozorišta Republike Srpske, nalaze se tri velike bogomolje - Ferhat-pašina džamija, Hram Hrista Spasitelja i Katedrala svetog Bonaventure.

- I to je banjalučko blago, blago koje imaju samo rijetki gradovi. Sve su ove bogomolje skoro naslonjene jedna na drugu. Najpoznatiji vjerski poglavari su posjećivali Banju Luku. Kod nas je dolazio i Papa - prisjeća se Dacešin.

Na pola puta od Ferhadije do Katedrale, prekoputa Hrama, nalazi se najstariji banjalučki hotel “Bosna” s ogromnom baštom u kojoj ljeti hlad pravi 13 ogromnih kestena.

Plitki gaz

U blizini Ferhadije nalazi se tvrđava Kastel, koja je, ujedno, i najstariji historijski spomenik u gradu na Vrbasu. Dobrim dijelom je obnovljen i u njemu se, pogotovo ljeti, održavaju brojni festivali. Ispod zidina teče Vrbas, a Vrbasom plove – dajaci. 

 Kanjon Tijesno: Raj za raftere


- Dajak je tipični banjalučki čamac, napravljen za rijeke plitkog gaza. Banja Luka će mnogo učiniti ukoliko ga brendira. Ljeti je to nesvakidašnji prizor - desetine i desetine dajaka utrkuju se od Gradskog mosta do Šehera i to je prava regata koja oduzima dah – kazao je Dacešin.

Dacešin: Banja Luka puna blaga

U centru grada, iza Narodne skupštine RS, nalazi se posljednja banjalučka kafana “Krajišnik”, u koju turisti često svraćaju, uglavnom zbog “žute”.

- “Žuta” je drvarska rakija šljivovica. To ja nabavljam od jednog čovjeka koji to tamo pravi. Nema bolje rakije. Dva puta godišnje mi dogoni. A ona prije toga stoji u buradi pa bude žuta kao dukat – govori vlasnica kafane Ružica Kerkez.


Nedaleko od Banje Luke, na putu prema Mrkonjić-Gradu, Vrbas formira kanjoj Tijesno, koji je raj za raftere. Tu je i Krupa na Vrbasu sa slapovima koji podsjećaju na čudesne prizore iz Tolkinovih filmova. Iz Banje Luke se brzo stiže i u etno-selo “Ljubačke doline”, u Mlinsku rijeku, na Vlašić, jezero Bardača, banju Slatina.

Velika porcija u pločicama 

Gastronomska ponuda u Banjoj Luci je raznovrsna, kao i u svim velikim gradovima, ali je ipak najpoznatija po svom ćevapu, koji se pravi, peče i služi u – pločicama.

- Pločica se pravi tako što se sastave četiri manja ćevapa, ali ne okrugla, već malo spljoštena. Taj pločasti oblik doprinosi sočnom okusu. Ne postoji jedinstven recept za banjalučki ćevap, jer svaki kuhar doda nešto svoje u nadi da će baš njegova kombinacija biti najbolja - kažu u roštiljnici “Biljana”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.