OBMANE

Vijeće ministara BiH prevarilo Srebreničane?!

Srebrenica: Srbija uplatila obećanih pet miliona eura

Piše: K. KEŠMER

14.7.2018

Iako su bh. vlasti najavljivale Investicijsku konferenciju kao događaj koji će promijeniti izgled i budućnost Srebrenice, Vijeće ministara ni nakon tri godine nije ispunilo obećanje koje je dalo tom prilikom! 

Dječiji vrtić

Da Srebrenica dijelu bh. vlasti koristi samo za slikanje i da je obilaze samo nekoliko dana, uglavnom oko 11. jula, najbolje pokazuje upravo primjer Investicijske konferencije, koja je održana prije skoro tri godine.

Konferencija je, naime, trebala osigurati milione maraka koji bi se iskoristili za razvoj općine, prije svega za otvaranje novih radnih mjesta kako bi mladi ljudi ostajali.

Milioni jesu stigli iz Srbije. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić obećao je pet miliona eura za infrastrukturne projekte i novac je u nekoliko tranši i isplaćen. Napravljeni su vrtić za djecu, dvije proizvodne hale te dio magistralnog puta. Dva miliona KM obećao je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić. Novac nikad nije stigao.

- Dok sam ja bio načelnik taj novac nikad nije uplaćen. Bilo je neke komunikacije, tražili su da im pošaljemo prijedlog projekata. Mi smo to i uradili. Novac, međutim, nije uplaćen. Objašnjenja nije bilo – kaže Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice.

Da novac nije stigao ni od kada je na čelo Općine došao Mladen Grujičić, potvrdio nam je njegov zamjenik Nermin Alivuković.

Odgovora nema

- Nije uplaćeno. Traženi su opet neki projekti, mi smo poslali nekoliko njih. Ali, odgovora još nema. Možda ovih dana dobijemo neku povratnu informaciju – istaknuo je Alivuković.

Na pitanje koji su razlozi zbog kojih se toliko dugo čeka na obećani novac, ni Alivuković nije imao odgovor. Državni zastupnik Sadik Ahmetović prisustvovao je Investicijskoj konferenciji te je, kaže, odmah znao da od obećanog neće biti ništa.

- Znao sam, jer sam svjedok mnogih neispunjenih obećanja. Odnos prema Srebrenici je sramotan i poražavajući. Ona polako nestaje i Bošnjaci je napuštaju iz dana u dan. Neka se svako od njih u vlasti u Sarajevu zapita šta je učinio za Srebrenicu da se ponovno podigne, šta su uradili za djecu žrtava koja napuštaju i Srebrenicu i BiH. Obećanje s donatorske konferencije samo je jedna od izgovorenih laži koje sam čuo proteklih godina – naveo je Ahmetović.

Od gubitka izbora niko nije došao 

- Srebrenica je zaboravljena i ostavljena Dodiku i Vučiću. Nakon donatorske konferencije, gubitka izbora, nikad niko iz vlasti nije došao u Srebrenicu. Pogotovo je to bila potreba nakon gubitka lokalnih izbora kako bi dali nadu i ohrabrili povratnike Bošnjake nakon toga – kaže Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.