STAZA BAŠTINE

“Od trapista do graničara” kroz BiH prolazi 86 kilometara

Turisti će moći kupiti i čuveni sir trapist

Piše: G. DAKIĆ

16.7.2018

“Caritas” Banjalučke biskupije organizirat će uskoro višenamjensku turističku stazu, dugu 116 kilometara, koja polazi od banjalučke trapističke zajednice i završava se u Garešnici, u Hrvatskoj. 

Mješavina stilova

Riječ je o “Stazi baštine - od trapista do graničara”, koju finansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje, a zajednički je provode Grad Lipik, Grad Garešnica i “Caritas” Banjalučke biskupije.

- Turistička ruta pokazat će mješavinu različitih stilova, kultura i tradicija kroz historiju trapista. O njima se još veoma malo zna, a posljednjih godina postali su itekako interesantni turistima – istaknuo je Draženko Budimir, direktor Zemljoradničke zadruge Livač, u kojoj se proizvodi čuveni sir trapist.

Kroz BiH, dodao je on, staza prolazi u dužini od 86 kilometara i promovirat će bogatu baštinu trapista, ali i nacionalne manjine koje su na ove prostore došle s njima.

- Mapirali smo deset kulturno-historijskih punktova koje će turisti moći posjetiti, informisati se o bogatoj baštini ovog kraja, kupiti suvenire, ali i raznovrsne lokalne proizvode. Među njima je i sir trapist - rekao je Budimir.


Budimir: Interesantna ruta

Prvi punkt na ovoj stazi je banjalučki samostan Marija Zvijezda, u kojem je već urađena određena adaptacija izložbenog prostora, a opremljen je i manji prostor za prijem turista.

Javno kupatilo

- Drugi i treći punkt su u Laktašima. Riječ je o starom kaptiranom vrelu termomineralne vode, na kojem su izgrađene dvije kupole i međuprostorije, u kojima se nalaze kade i rimske terme, odnosno luksuzno javno kupatilo – istaknuo je Budimir.

Vino i sir

- U Mahovljanima se nalazi punkt s vinogradima. Peti punkt je u Aleksandrovcu, gdje su trapisti nakon dolaska počeli poljoprivrednu proizvodnju, a zatim slijedi punkt u Zemljoradničkoj zadruzi Livač, u kojoj se proizvodi čuveni sir trapist – istaknuo je Budimir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.