ISTRAŽUJEMO

Kasumović gradskim novcem nagrađuje Konakovića?

D. PAŠALIĆ

16.7.2018

Gradska uprava Zenice raspisala je javni poziv za provođenje obavezne preventivne sistematske deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije na području grada koji je, nakon žalbe Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, povučen, saznaje naš list.

Invalidne osobe

Naime, jedan od uvjeta u javnom pozivu bio je da firma koja aplicira na javni poziv zapošljava 50 posto invalidnih osoba od ukupnog broja zaposlenih.

Prema riječima Senaida Huseinagića, direktora Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, ova stavka je zakonom predviđena mogućnost.

- Međutim, malo je vjerovatno da taj posao mogu obavljati invalidne osobe. Mi smo uputili žalbu, jer smo zbog te odredbe i izgubili posao, nakon čega je javni poziv ponovo povučen te ponovo raspisan - govori Huseinagić.

Interesantno je i to da Institut deratizaciju na području Zenice provodi od 1999. godine, a da to, nakon 19 godina, nisu u prilici raditi.

Kako saznajemo, posao bi mogla dobiti sarajevska firma „Zdrava sredina“, čiji je vlasnik Ramiz Turulja, inače potpredsjednik stranke „Narod i pravda“.

Na ovaj način Kasumović bi, kao osoba na čelu Gradske uprave, birajući ovu firmu, budžetom grada nagradio Konakovića jer je upravo on nedavno potpisao sporazum o zajedničkom djelovanju na predstojećim izborima.

I Huseinagić je, također, informiran da je u opticaju firma čiji je vlasnik potpredsjednik stranke „Narod i pravda“.

Gdje je poziv

- Gradska uprava u samom definiranju tog uvjeta nije prekršila zakon, ali nisu ga morali uzeti u obzir, nego su dužni držati se Pravilnika koji propisuje ovaj posao. Može se reći da je nađen zakonski dozvoljen način da se nekome pogoduje, a informiran sam da bi posao mogla dobiti firma „Zdrava sredina“ – kaže Huseinagić.

Hoće li se špekulacije u vezi s Kasumovićevom nagradom Konakoviću obistiniti vrijeme će pokazati. Posebno je interesantno da na stranici Grada nismo mogli pronaći raspisani, a zatim poništeni javni poziv.

Utjecaj na inspekciju

Direktor Huseinagić ističe da tender za objekte iz nadležnosti Kantona još nije završen, ali da će, kao odgovorna ustanova, svojim utjecajem nastojati da inspekcija osigura kvalitetno provođenje deratizacije radi zaštite zdravlja stanovništva.

- Privatne firme imaju pravo postojati, ali mnoge štede materijal i ne rade po pravilima struke. Mi ćemo utjecati da se taj posao provede kvalitetno – kaže on.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.