SPOROVI

Duraković i Grujičić uhvatili Zvizdića u laži: Zašto se predsjedavajući Vijeća ministara BiH pere od Srebrenice

M.R.S.

17.7.2018

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je jučer da nikad nije rekao da će Vijeće ministara dati dva miliona KM za Srebrenicu.

Odmah ga je u izjavi za „Avaz“ demantirao Ćamil Duraković, bivši načelnik ove općine, ističući da je Zvizdić govorio upravo o dva miliona maraka u daljnjim razgovorima nakon Investicijsko-razvojne konferencije o Srebrenici održane u septembru 2015. godine.

Spominje uvjete

- On je u svom govoru na konferenciji rekao da će od tada prezentiranih 12 projekata podržati neke, ali u daljnjim korespondencijama rekao je da su to dva miliona KM. Ne znam otkud sad da nije rekao - dodao je Duraković.

Zvizdić je jučer na pitanje o obećana dva miliona KM za Srebrenicu kazao da obećava da će Vijeće ministara „odmah sutra izdvojiti dva miliona KM za Srebrenicu ako mi iko nađe moju izjavu da sam ja to rekao“.

Osim što sada traži snimljenu izjavu kao dokaz da bi pomogao Srebrenici, iako je govorio da ovoj općini treba pomoći, da ona ima ekonomski potencijal i da će Vijeće ministara učestvovati u investiranju, Zvizdić sada spominje i neke uvjete koji su, kako se može zaključiti iz Durakovićeve izjave, zapravo ispunjeni.

Zvizdić: Traži snimljenu izjavu

- Nikad nisam rekao da će Vijeće ministara dati dva miliona maraka, nego da ćemo pomoći Srebrenici i to ćemo i uraditi, vrlo brzo. Uvjet za to jeste da općinsko vijeće Srebrenice ima jednoglasan stav za koji projekt Vijeće ministara treba izdvojiti novac – tvrdi Zvizdić.

Duraković uzvraća da je Vijeće ministara tražilo projekte i da su mu oni i dostavljeni dok je on još bio načelnik.

Dva projekta

- Poslali smo projekte gradnje dionice puta kroz Srebrenicu i uređenja korita Križevice. Osim toga, tih 12 projekata usvojila su i općinska i skupštinska rukovodstva - kazao je Duraković.

Treba napomenuti da se o dva miliona KM govorilo proteklih godina i nakon sastanaka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića s načelnikom Srebrenice.

I aktuelni općinski načelnik Mladen Grujičić također je potvrdio da je sredstva od dva miliona KM obećao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić na Investiciono-razvojnoj konferenciji u Srebrenici, u novembru 2015. godine, rekavši da će podržati lokalne infrastrukturne projekte.

- Iz Srebrenice smo više puta upućivali dopise Savjetu ministara i interesovali se za sredstva, ali odgovor nismo dobili - izjavio je jučer Grujičić za agenciju Srna.

O samitima i kvotama

Zvizdić je jučer održao pres-konferenciju nakon sastanaka i samita u Londonu, Sofiji i Briselu.

Kada je riječ o pitanju izvoza čelika u EU, Zvizdić očekuje da bude prihvaćen stav da BiH ne pripada trećim zemljama, za koje će biti smanjene ili obustavljene kvote.

On očekuje da se kandidatski status BiH poklopi s mandatom evropskih institucija, u prvom kvartalu iduće godine, te da do kraja godine bude aktiviran MAP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.