BIH

Marinaki završila posjetu BiH

Mara Marinaki ( Twitter)

Srna

17.7.2018

Glavni savjetnik za rodnu ravnopravnost i sprovođenje Rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti UN o ženama, miru i sigurnosti pri Evropskoj službi za vanjske poslove Mara Marinaki završila je danas dvodnevnu posjetu BiH, u saradnji sa Generalnom direkcijom Evropske komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju. 

Ovo je prva posjeta u kontekstu inicijative G7 za unaprijeđenje Programa o ženama, miru i sigurnosti. EU, kao članica G7, predložila je partnerstvo sa BiH na osnovu zajedničkog političkog vlasništva, liderstva i posvećenosti, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

Cilj partnerstva je da mobiliše tehničku i finansijsku podršku za povećanje kapaciteta Programa o ženama, miru i bezbjednosti u partnerskim zemljama, a detalji će biti utvrđeni na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova G7 u septembru.

Marinakijeva je tokom posjete razgovarala sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac, direktorom Agencije za rodnu ravnopravnost BiH Samrom Filipović Hadžiabdić i direktorom Centra za rodnu ravnopravnost Republike Srpske Mirjanom Lukač, te održala konsultacije sa šefovima misija zemalja članica G7, međunarodnim organizacijama kao što su "UN vomen" i ženskim organizacijama civilnog društva. 

Ona je pohvalila napore i iskustva mehanizama za rodnu ravnopravnost BiH za primjenu Rezolucije 1325, uključujući i inovativne prakse, kao što su lokalni akcioni planovi i regionalne i međunarodne aktivnosti saradnje.

Marinaki očekuje usvajanje novog Akcionog plana Vijeća sigurnosti UN Rezolucije 1325 Programa o ženama, miru i sigurnosti u BiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.