Ratko Kovačević: Raste broj uvezenih električnih automobila, e-Golf na bh. tržištu

Fena
18.07.2018 13:16

U Bosnu i Hercegovinu je u prvom polugodištu uvezen Volkswagen e-Golf karavan te još tri skuplja električna automobila, potvrdio je Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u Upravi za indirektno oprezivaje (UIOBiH).

Cijena ova četiri e-vozila, kako je dodao, iznosila je od 26.329 KM do 54.227 KM, koliko je koštao VW e-Golf karavan.

Kovačević ističe da se postepeno povećava broj uvezenih električnih automobila u BiH, mada još ne u nekom značajnijem broju.

Ukoliko bi postojali podsticaji od države, da se za ta vozila umanje uvozne dažbine, a sve s ciljem zaštite okoliša, to bi, dodaje, sigurno rezultiralo njihovim većim uvozom.

Kovačević podsjeća i da su isti uvjeti za uvoz električnih i vozila na drugi pogon.

U Banjoj Luci su od maja u funkciji dva terminala za punjenje električnih vozila. Gradske vlasti su prilikom njihovog puštanja u rad isticale da su ovo prvi punjači za električna vozila koji su instalirani na javnim površinama u Bosni i Hercegovini.

Terminale mogu koristititi domaći vozači, ali i oni koji su u tranzitu, budući da su postavljeni na prometnim lokacijama.

Za njihov rad, Grad Banja Luka je uložio oko 40.000 KM u infrastrukturu i dozvole, dok je kompanija „Malbašić“ osigurala punjače.

Na oba terminala u Banjoj Luci instalirana su po tri punjača za električna vozila.

U prošloj godini u BiH je uvezen i skupi Tesla motors S 002, vrijedan 294.153,37 KM, a na njega su plaćene dažbine od čak 67.299,05 KM.

NA VRH