BIH

Bez žena nećete u EU!

S. N.

19.7.2018

Bez ravnopravnosti žena države zapadnog Balkana ne mogu ući u Evropsku uniju, poruka je studije koja je upravo objavljena u Evropskom parlamentu.


Uz isticanje da je polna/rodna ravnopravnost jedna od temeljnih evropskih vrijednosti, studija analizira kakva je situacija na ovom polju u šest država zapadnog Balkana.


Kao jedan od parametara uzeta je zaposlenost žena.


Kosovo i Bosna i Hercegovina, očekivano, pokazuju najgore rezultate. Na Kosovu je zaposleno 49,9 posto muške i tek 14,6 posto ženske populcije. U BiH je zaposleno 56,4 posto muškog i svega 32 posto radno sposobnog ženskog stanovništva.


U ove dvije države žena je na biroima rada više nego muškaraca. Omjer je 26,2 naprema 31,7 posto u korist ljepšeg pola na Kosovu, dok je u BiH 22,6 posto radno sposobnih muškaraca u potrazi za poslom, dok je žena za gotovo osam procenata više!


Prosjek nezaposlenih muškaraca u EU je 8,2 posto, dok je žena bez posla 8,6 posto.


U dokumentu se ističe da je problem neravnopravnosti žene u odnosu na muškarca višedecenijski na Balkanu i sugerira mentalitetsko naslijeđe i konzervativnost kao glavne uzroke.


Zanimljivo je da BiH ima najmanju zastupljenost žena u politici, jedva nešto više od 20 posto, dok je daleko na prvom mjestu - Albanija! I to s osam posto više.


- Osiguranje jednakosti između žene i muškarca ostaje nedovršen posao u regionu gdje je uloga polova duboko ukorijenjena u tradiciju koja ne poznaje kategoriju prava žene - navodi se u dokumentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.