BIH

Čeka se početak vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH: Procedure izazvale pometnju među delegatima

Piše: M.R.S.

19.7.2018

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH još nije počela iako je zakazana za 13 sati. Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, koji je na dnevnom redu ove sjednice, izazvao je pometnju među federalnim delegatima, najviše zbog nedorečenosti Poslovnika o radu ovog doma.  

Naime, svi očekuju da će iz Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda biti pokrenuta procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog ovog zakona, ali je problem tumačenja šta će se desiti ako predsjedavajuća i dopredsjedavajući Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BiH) i Drago Puzigaća (SNSD) budu ti koji ovaj zakon na dnevni red stave kao pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Jedni delegati ističu da „svi putevi vode na Ustavni sud FBiH“ bez obzira hoće li proceduru pokrenuti dvije trećine Kluba hrvatskih delegata ili Bradara i Puzigaća. Drugi, pak, tvrde da zakon pada u slučaju da predsjedavajuća i dopredsjedavajući kažu da je ovo pitanje vitalnog nacionalnog interesa jer, pojašnjavaju, u tom slučaju za zakon moraju glasati svi klubovi da bi on bio usvojen, a poznato je da ga neće izglasati u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda. Treći, pak, govore da je potrebno tražiti autentično tumačenje, što je opet procedura za sebe.

Kolika je pometnja i neizvjesnost ishoda ove današnje sjednice, govori i to da se sada po hodnicima spominje i mogućnost traženja smjene Drage Puzigaće, što opet danas ne rješava situaciju.

Nejasno je šta očekivati i čini se da se traži način da zakon (ne)prođe.

U toku je, inače, sastanak Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda nakon čega sjednica Doma naroda treba početi.

Ovaj zakon su predložili klubovi poslanika SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te delegat Predrag Kojović iz Naše stranke. Protive mu se iz HDZ BiH-HNS-a. Zakon je 20. juna usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.