LIČNOST SEDMICE

Čuvar jedinstvene BiH

S. NUMANOVIĆ

22.7.2018

Evropski parlament razmatra novu rezoluciju o Bosni i Hercegovini. Njen je autor izvjestilac ovog tijela o našoj zemlji Kristijan Dan Preda (Cristian).

U nacrtu dokumenta nema ništa spektakularno novo. Nažalost. BiH stabilno klizi u sve dublju krizu. Dan Preda neprestano upozorava na to, u izjavama je direktan i jasan, krivi bh. političare za neuspjehe, očajnički nastoji iznuditi bilo kakvu promjenu nabolje, lobira za BiH i kada plaćeni lobisti ne žele...

Srljanje u belaj

Izgleda da je on svjesniji belaja u koji srljamo od biranih bh. zvaničnika. Zato se odmah u nacrtu rezolucije potrudio da istakne ne samo stav da je BiH suverena i demokratska nego i jedinstvena država!

Taj stav možda se i „podrazumijeva“ rijetkim čitačima nacrta rezolucije.

No, u sve turbulentnijem svijetu u kojem se, očito, mijenja globalni poredak, a geopolitička karta tumba, više se ništa ne podrazumijeva!

Nacrt rezolucije EP-a o BiH na više mjesta ponavlja upozorenja odranije. Konstatira se zastoj u reformama zbog prerano započete izborne kampanje, upozorava RS na postojanje smrtne kazne u njenom ustavu, kritizira bh. pravosuđe zbog izostanka rezultata u borbi protiv korupcije. Od bh. institucija očekuje se, nadalje, brže odgovaranje na dodatnih 600 pitanja Evropske komisije. Ovom tijelu, pak, skreće se pažnja da naša država nije provela neke od krucijalnih odluka Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strazburu, poput „Sejdić-Finci“, i nalaže da tu činjenicu ima na umu kada bude radila mišljenje o tome treba li BiH dobiti status kandidata...

U dokumentu ima i nekoliko pohvala. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) spomenuto je u tom kontekstu u vezi s promjenama procedura za izbor i imenovanja na pravosudne funkcije, naprimjer. Sada slijedi proces rasprave i amandmana na rezoluciju.

- Nastojao sam nebrojeno puta ohrabriti vaše zvaničnike da budu ambiciozniji, da prihvate potrebne reforme i da s lakoćom odgovore na Upitnik. Nisam uspio. Stalna odgađanja provođenja reformi i odgovaranja na Upitnik opet su me razočarala. Mi smo uradili sve što možemo. Više od ovoga Brisel ne može napraviti. I sada je samo do vaših političara. Ili će se uozbiljiti ili ne - požalio se Dan Preda nedavno u „Avazu“.

Šta nam rade

Valjda zbog izborne kampanje, koja, praktično, nije ni prestala nakon oktobra 2014., u ovoj zemlji niko ne komentira dokument koji je Dan Preda pripremio. Nepodnošljiva je lakoća nezainteresiranosti ne samo ovdašnjih političara nego i mnogo više „običnih“ građana, dok im drugi kroje sudbinu.

Mi uopće nismo svjesni šta se dešava u bližem i daljem okruženju. Time postajemo najjeftinija moneta za potkusurivanje. I ponovo idemo u situaciju „šta nam ovo rade“.

Preda radi sve što može u korist BiH. On je takav, nedvosmislen, odvažan, neumoran. I ne samo kada je naša zemlja u pitanju. Nedavno je zapao u probleme zbog žustrih utemeljenih kritika na račun vlasti rodne Rumunije. Dospio je pred istražni komitet koji je debatirao da mu se oduzmu počasti koje je dobio zbog službe domovini. Izborio se.

Drugi mandat

Dan Preda rođen je 26. oktobra 1966. godine. Profesor je političkih nauka i predavač na Univerzitetu u Bukureštu. Od 2009. poslanik je Evropskog parlamenta. Ovo mu je već drugi mandat.

Njegova stranka je u grupaciji Evropskih narodnih stranaka (EPP), koja je najjača poslanička grupacija u Evropskoj uniji. U EPP-u je Dan Preda jedan od istaknutih članova vanjskoj političkog odbora, što mu daje dodatnu težinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.