Inicijativa poslodavaca nailazi na zid u Vladi FBiH

Ministar trgovine jedini ukinuo parafiskalne namete

M.R.S.
21.07.2018 21:38

Foto: Vujanović: U korist privrednika

Udruženje poslodavaca iniciralo je ukidanje devet parafiskalnih nameta iz nadležnosti Federacije, odnosno šest federalnih ministarstava, a jedino koje je prešlo s riječi na djela kada je u pitanju ovaj način rasterećenja privrede je Ministarstvo trgovine FBiH, s ministrom Zlatanom Vujanovićem (SBB) na čelu.

- Jedino je Ministarstvo trgovine reagovalo i ukinulo dva parafiskalna nameta iz njihove nadležnosti, na čemu smo zajedno radili duže od šest mjeseci. Ostala ministarstva nalaze razna opravdanja – kazali su u Udruženju poslodavaca FBiH.

Ukinuti parafiskalni nameti oslobodili su poslodavce obaveza za koje su, prema njihovom obrazloženju, godišnje imali milione maraka troška.

- Ide se u korist privrednika. Želio sam da se ogroman broj parafiskalnih nameta umanji barem onoliko koliko je to u mojoj moći. Opredijeljenost SBB-a od prvog momenta je poboljšanje ekonomskih pretpostavki i relaksacija od parafiskalnih nameta, što ima za cilj jeftinije, efikasnije i profitabilnije poslovanje i rad poslovnog sektora – kazao je ministar Vujanović.

  • Dedić: Vlast samo priča
    Dedić: Vlast samo priča

Ukidanje parafiskalnih nameta poslodavci su inicirali smatrajući ih suvišnim, nelogičnim pa i diskriminirajućim. Ipak, među onima koji su i dalje na snazi su plaćanje opće vodne naknade, obaveza notarske obrade akata te plaćanje četiri do pet puta više za naknade za vanredni prijevoz nego u okruženju.

- Vlast prepoznaje da ima puno parafiskalnih nameta, ali je samo deklarativno za ukidanje, jer kada dođe do konkretizacije, izbjegavaju – kaže Zlatan Dedić iz Udruženja poslodavaca.

Oglasi

NA VRH