SASTANCI Saopćenje ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Šarović sa ministrom Malte razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa

Fena
23.07.2018 17:23

Foto: Agencija

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova i promocije trgovine Republike Malte Karmelom Abelaom (Carmelo Abelaom) kako bi se razmotrile mogućnosti bržeg unapređenja ekonomskih i vanjsko-trgovinskih odnosa dvije zemlje, kao i mogućnosti dodatnih investiranja iz Malte u BiH.

 -Vanjsko-trgovinski odnosi dvije zemlje u protekloj godini su doživjeli značajan pozitivan skok, što jasno pokazuje da ima prostora za jačanje ekonomske saradnje dvije zemlje, koja je u odnosu na potencijale, do sada bila na prilično skromnom nivou - istakao je ministar Šarović.

Ministri su se usaglasili da se u narednom periodu povežu komorski sistemi dvije zemlje, kako bi se stvorili uslovi za sklapanje sporazuma i direktno povezivanje privrednika.

Ministar Šarović posebno je apelovao da se ubrza potpisivanje sporazuma u oblasti turizma čiji nacrt je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa već pripremilo.

Potpisivanje tog sporazuma bi po ocjeni ministra - bilo posebno značajno za Bosnu i Hercegovinu jer je Malta „turistička sila“, koja godišnje ugosti dva miliona turista, a što je četiri puta više od njene populacije.

Ministar Abela, izrazio je punu podršku putu BiH u EU, naglašavajući da ta podrška nije samo politička, te da su spremni pružiti pomoć u oblastima u kojima Malta ima najbolja iskustva i rezultate, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

NA VRH