BIH

Delegacija Grada Novog Pazara prisustvovala dženazi Hatidže Mehmedović

iBalkan.net

iBalkan.net

25.7.2018

iBalkan.net - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Delegacija Grada Novog Pazara danas je prisustvovala dženazi majci i herojini Srebrenice Hatidži Mehmedović.

Svojim dolaskom povodom ovog tužnog čina delegacija Novog Pazara je izazvala opće simpatije svih u Srebrenici jer su bili jedina delegacija iz cijelog Sandžaka.

- Delegacija Grada Novog Pazara danas je došla u Srebrenicu da bi odala počast rahmetli Hatidži Mehmedović, našoj heroini koja je bila simbol hrabrosti, simbol majki Srebrenice, a koja je svojim primjerom borbe za istinu i pravdu o stradanjima u Srebrenici postala i simbol žene majke u svijetu.

Svojim dolaskom delegacija iz Novog Pazara je željela da iskaže svoje poštovanje jednoj hrabroj majci, svim majkama Srebrenice, kao i svim žrtvama Srebrenice. Majka Hatidža je simbol cijelog čovječanstva borbe za pravdu i istinu, a ne za osvetu. Danas smo je ispratili na ahiret - bolji svijet kao njeni sinovi, njena braća - izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Prije klanjanja dženaze glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić je prisutnima na dženazi, koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine i šire, rekao da je Hatidža Mehmedović bila hrabra, dostojanstvena žena, koja se borila za istinu i pravdu.

- I kada smo griješili, Hatidža nije dala na nas. Mi smo bili njena djeca. Radovala se djeci u Srebrenici. Živjela je za našu djecu, jer su ubili njenu. Mi joj obećavamo da ćemo se boriti za Srebrenicu, da će se ovdje u ovom mjestu rađati djeca. Poštovat ćemo amanet naših majki, moramo govoriti o Srebrenici, genocidu, ali i o životu u Srebrenici - poručio je ef. Peštalić.

Prije dženaze održana je komemoracija Hatidži Mehmedović u Kulturnom centru Srebrenica.

Hatidža Mehmedović je tokom genocida u Srebrenici izgubila dvojicu sinova Almira (18), Azmira (21), supruga Abdulaha (44), dvojicu braće i brojnu rodbinu.

Prethodno su građani Novog Pazara odali počast heroini Srebrenice, o čemu se možete informirati na OVOM LINKU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.