SARAJEVO

Borci: Nećemo dozvoliti da nas vlast prevari

Na protestu u četvrtak "moglo biti svašta"

Piše: M. R. S.

30.7.2018

Zajednička komisija Parlamenta FBiH danas će usaglašavati zakon o pravima demobilisanih boraca i pokušati doći do finalnog teksta.  

Usvojeni amandmani

Uz članove Komisije, predlagače amandmana na zakon i službenike resornog ministarstva, prisustvovat će i predstavnici demobilisanih boraca, koji će, kako su rekli, tražiti da uz zakon ostanu samo borački amandmani, a da se od amandmana SDA i poslanika SDP-a Zukana Heleza odustane. 

- Nećemo dozvoliti da nas prevare. Spremni smo se hvatati i za vratove s njima - poručio je Hamza Krkalić, jedan od predstavnika boraca. 


Krkalić: Htjeli su nas prevariti


Demobilisani borci u četvrtak su protestirali pred zgradom Parlamenta FBiH, kada je Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca.

- Pokušali su nas prevariti, usvojiti samo zakon Salke Bukvarevića (ministra za boračka pitanja, op. a.). Na kraju su usvojeni i naši amandmani i možemo biti zadovoljni tim danom - dodao je Krkalić.

On je istakao da borci očekuju da u utorak održe sjednice oba doma Parlamenta FBiH kako bi usaglašeni zakon bio i usvojen, te je stava da je sve moglo biti završeno i ranije. Ako se to ne desi, poručio je da „očekuju haos".

Ipak, zvanično još nijedna sjednica Parlamenta nije zakazana.

Bez pritiska

Na pitanje o tome, dopredsjedavajući Doma naroda FBiH Jasenko Tufekčić (SDA) ističe da mora prvo sjesti Zajednička komisija za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona i usaglasiti stavove te da ju je i zakazao.

- Ništa se pod pritiskom neće uraditi. Mislim da ćemo doći do rješenja koje će zadovoljiti i borce, i Vladu, i Parlament, rješenja koje je provedivo - dodao je Tufekčić.

Dvije verzije jednog zakona  

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je zakon o pravima demobilisanih boraca s velikim brojem amandmana koji se međusobno isključuju.

Tako, recimo, amandmani Kluba poslanika SDA, Zukana Heleza te poslanika DF-a Mahira Mešalića, kojem su zapravo borci dali svoje amandmane, predviđaju tri različita načina obračuna boračkog dodatka, što je neprovedivo.

Stoga je Dom naroda u četvrtak svjesno išao na usvajanje drugačijeg teksta zakona, kako bi on mogao ići na usaglašavanje i "peglanje" oprečnih amandmana.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.