BIH

Pet i po hiljada boraca spremno je blokirati državu ukoliko se ne usvoji zakon

Borci došli na sjednicu Komisije

A. Nu.

30.7.2018

Zajednička komisija Parlamenta FBiH danas će usaglašavati zakon o pravima demobilisanih boraca i pokušati doći do finalnog teksta.   

Današnjim pregovorima koji su od ključne važnosti za ovu populaciju ne prisustvuje resorni ministar Salko Bukvarević.

Sastanak je počeo u 12 sati, a ispred zgrade Parlamenta FBiH okupilo se 30-ak boraca, koji iščekuju informacije s ovih pregovora.

Okupljeni borci poručuju da, ukoliko se danas i sutra ne dođe do finalnog teksta zakona i borcima se ne udovolji na njihovim zahtjevima, državu će blokirati pet i po hiljada boraca, koji spremno čekaju.

Kako nam je kazao Amir Sultan, koji 13 i po mjeseci protestira u Sarajevu s još desetinom boraca, tražeći da ovaj zakon ugleda svjetlo dana.

- Država će, nažalost, biti blokirana. Izlazimo na proteste u cijeloj državi, dovest ćemo i porodice - poručuje Sultan, kazavši da udruge zaboravljenih branitelja trenutno imaju spremno 2.500 hiljade boraca, koji čekaju samo znak - rekao je Sultan i dodao:

- Sada je sve na državnim predstavnicima, da konačno udovolje ovoj populaciji, koja mjesecima ukazuje na težak položaj.

Podsjećamo, vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održana je koncem prošle sedmice, a prihvaćen je Prijedlog zakona o pravima boraca - zakonski tekst Vlade FBiH s amandmanima koje je Vlada prihvatila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.