Izetbegović Vigemarku: Evropska komisija pokazala je nedopustiv odnos prema BiH

Avaz.ba
31.07.2018 20:58

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je šefa Delegacije EU u BiH Larsa-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark).

Predsjedavajući Izetbegović je podsjetio Vigemarka da je zvanični stav BiH o gradnji Pelješkog mosta sadržan u zaključku Predsjedništva BiH iz 2007. godine i u pismu tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, koje je Hrvatskoj zvanično upućeno 2009. godine.  

Zaključkom i pismom, Bosna i Hercegovina je od Hrvatske zatražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne riješi otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa Bosne i Hercegovine otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada po Konvenciji UN-a o pravu mora.

Taj stav je kasnije više puta potvrđen, a Hrvatska o tome svaki put zvanično obaviještena. 

Predsjedavajući Izetbegović je dodao da su i u Evropskoj komisiji bili upoznati sa zvaničnim stavom BiH, te da je i u Studiji predizvodljivosti iz 2014. godine, koju je finansirala EU, konstatirano da bi izgradnja Pelješkog mosta mogla dovesti do međunarodnog pravnog spora. Unatoč tome, donesena je odluka o sufinansiranju izgradnje Pelješkog mosta iz EU fondova, na osnovu nevalidne dokumentacije koju je dostavila Hrvatska i ničim utemeljene tvrdnje da se BiH ne protivi gradnji mosta.

Pri tome, Evropska komisija od BiH nije službenim putem zatražila očitovanje prije donošenja odluke o sufinansiranju projekta, pokazujući tako nedopustiv odnos prema BiH. Ni poslije dodatnih upozorenja Bosne i Hercegovine, koja su uslijedila nakon donošenja odluke o sufinansiranju, Evropska komisija se nikada nije zvanično očitovala prema BiH.

Predsjedavajući Izetbegović je od Vigemarka zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije, ističući da se novcem građana EU finansira i omogućava projekt koji krši međunarodno pravo i kojim se ugrožavaju prava BiH, buduće članice EU. 

NA VRH