STAVOVI

Vigemark: Dobar kompromis za napredak prema EU

EUSR je djelovao u ime zemalja članica EU i institucija EU, uključujući Evropsku komisiju

Lars-Gunar Vigemark. europa.ba

Piše: S. N. / Avaz.ba

8.8.2019

- S obzirom na dugotrajan zastoj u formiranju vlasti, specijalni predstavnik EU (EUSR) u Bosni i Hercegovini potpomogao je politički proces podsticanjem i promoviranjem dijaloga između političkih stranaka u Bosni i Hercegovini. Ovo predstavlja glavni dio njegovog mandata kao specijalnog predstavnika EU. U tome, EUSR je djelovao u ime zemalja članica EU i institucija EU, uključujući Evropsku komisiju - rečeno je "Dnevnom avazu"u Press uredu specijalnog predstavnika i šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark).

On je posredovao u dogovoru lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, Hrvatske demokratske zajedncie Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika kojim su otvorena vrata za formiranje novog saziva Vijeća ministara, a potom i Vlade Fedracije BiH.

Kako nam je dalje objašnjeno, Vigemark se u svojoj aktivnosti vodio i Mišljenjem o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU koje je usvojeno u maju 2019. godine.

- Evropska komisija preporučuje Vijeću EU da razmotri Mišljenje i njegove preporuke nakon formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija je pozdravila sporazum koji su lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH postigli 5. augusta 2019. godine kao važan korak naprijed i postignuti kompromis između potpisnika. Sporazum bi trebao omogućiti brzo formiranje vlasti i stabilno funkcioniranje svih institucija u provođenju prijeko potrebnih reformi u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.