POLITIKA

Martin Raguž: Mi smo hrvatski dogovor i odgovor na beznađe

M.Hodžić

M.H.

1.8.2018

- Mi smo hrvatski dogovor i odgovor na beznađe, egzodus, nepotizam, korupciju, višegodišnje vladanje s pogubnim rezultatima - kazao je danas u Mostaru Martin Raguž, predsjednik Koalicijskog vijeća Koalicije Hrvatsko zajedništvo koja, radi zajedničkog nastupa na predstojećim izborima, okuplja 12 političkih subjekata predvođenih HDZ-om 1990.  

Na sjednici ovog vijeća usvojene su, kako je navedeno, konture programskog okvira ove koalicije za predstojeće izbore koju su nazvali jedinom alternativom lošoj politici u predstavljanju Hrvata u BiH.

Raguž je, predstavljajući program, naglasio da je opstanak temeljna odrednica Hrvatskog zajedništva, što je i slogan ove političke koalicije.

- Stavljamo se u funkciju da zaustavimo negativne trendove i da preuzimanjem odgovornosti u institucijama nakon izbora vodimo odgovorniju, korektniju i pošteniju politiku i prema svom narodu i prema ovoj zemlji, čija je budućnost euroatlanska. U ovako kontaminiranim odnosima, govoru mržnje koji je evidentno dnevno prisutan mi sebe ne vidimo. Vodit ćemo pozitivnu kampanju, govoriti o problemima, nuditi svoja rješenja, a euroatlanski put je šansa za BiH da izađe iz kvadrature kruga, samih konfrontacija, govora mržnje i neprijateljstava - naveo je Raguž. 

Na pitanje je li nakon izbora moguća koalicija s HDZ-om BiH i HNS-om BiH, Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, kazao je da je Hrvatsko zajedništvo koalicija koja će preuzeti odgovornost za hrvatski narod i voditi ga nakon izbora uz apsolutni legitimitet.

Komentirajući pitanje novinara o buri koja se ponovo podigla oko Pelješkog mosta, Cvitanović je naveo da se taj most nalazi na području Hrvatske i da je po tehničkim rješenjima ispunio sve uvjete za nesmetan pristup otvorenom moru BiH.

- Ne vidim nijedan razlog za galamu koja se digla. U nedostaku realiziranih predizbornih obećanja, bilo šta da se pojavi na površini te politike iskoriste za manipulacije, dizanje tenzija i bavljenje populizmom, a ne rješavanja konkretnih životnih problema - kazao je Cvitanović.

Što se tiče Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu FBiH, Cvitanović je kazao da je to bespotrebno usložnjavanje stvari, jer presuda Ustavnog suda BiH jasno kaže da je Parlament BiH mjesto za izmjene spornih odredbi, a ne nivo entiteta.

- Nećemo dati legitimitet tome i bit ćemo žestoko protiv donošenja predloženog zakona u Parlamentu BiH, odnosno, Domu naroda. Puzigaća i sve ostale Puzigaće u ovom kontekstu nisu bitne, ne znam od kud sad politički faktor bilo kojih Puzigaća - naveo je, između ostalog, Cvitanović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.