Sarajevska advokatica Lejla Čović pravni zastupnik Huseina Mujanovića

Birn
02.08.2018 15:53

Foto: Arhiv

Huseinu Mujanoviću, bivšem pripadniku Armije BiH, koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području sarajevskih naselja Hrasnica i Sokolović-Kolonija, u Beogradu je određen tromjesečni pritvor. 

Konzul BiH u Beogradu Miroslav Kojić potvrdio je informaciju o pritvoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Mujanović je uhapšen 30. jula 2018. na graničnom prijelazu Uvac između BiH i Srbije po potjernici Ministarstva unutarašnjih poslova (MUP) Republike Srbije.

Kojić je kazao da je, po isteku mjere policijskog zadržavanja od 48 sati, osumnjičenom određen pritvor u trajanju od tri mjeseca, kao i da je njegova porodica angažirala privatnog advokata.

- Imamo službene informacije da je jučer doneseno rješenje o određivanju pritvora do tri mjeseca. Osumnjičenom se pritvor računa od 30. jula, kada je bio zvanično priveden. Po isteku, svakih trideset dana ispitivat će se mogućnost hoće li se to rješenje produžavati ili će se eventualno ukinuti pritvor - rekao je Kojić.

Dodao je da Mujanović, osim bosanskohercegovačkog državljanstva po rođenju, ima i državljanstvo Crne Gore, te da su iz Policijske uprave kazali kako je Mujanović tražio da se obavijesti i Ambasada Crne Gore u Beogradu. Pritvor mu je određen zbog opasnosti od bijega.

Sarajevska advokatica Lejla Čović potvrdila je za BIRN BiH da će pružati pravnu pomoć Mujanoviću iz BiH.

NA VRH