LIČNOST SEDMICE

Jasna poruka

S. NUMANOVIĆ

5.8.2018

Kancelar Austrije Sebastijan Kurz (Sebastian), posredstvom našeg lista „stavio je tačku“ na rasprave o politici njegove zemlje prema Bosni i Hercegovini. Samo jedinstvena, suverena i demokratska BiH može ući u Evropsku uniju. Nikakvi dijelovi teritorija naše države nemaju šta tražiti u Briselu, može se iščitati iz njegovog intervjua „Dnevnom avazu”.

 Temeljne vrijednosti 

Neće to ohladiti usijane separatističke glave u ovoj napaćenoj zemlji, čije građane političari svakodnevno sluđuju. Ali je poruka odaslana.

Kurz je mlad, ali veoma iskusan političar.  

Još kao tinejdžer počeo se baviti politikom, bio blizak saradnik nekim od ranijih visokih austrijskih političara. Sa 24 godine postao je državni ministar za integracije manjina i predano se bavio tim poslom. Pun ideja i planova, dao je veliki doprinos integraciji pridošlica u austrijsko društvo, ne dovodeći u pitanje njihov identitet.

Narodnu stranku (OVP) preuzeo je u vrijeme kada je počela gubiti podršku birača. Raspoloženje je preokrenuo i ušao u klizav teren politike s natruhama populizma. Koalicijom s krajnje desnom Slobodarskom strankom, poznatom po islamofobiji, napravio je još jedan iskorak zbog kojeg su ga mnogi osuđivali.

Danas, ništa se suštinski nije promijenilo u Austriji. Ona je i dalje na temeljnim evropskim vrijednostima, a njen lider nedvosmisleno govori o problemima koji muče Stari kontinent i nudi rješenja koja će biti prihvatljiva - makar - najvećem broju evropskih država.

Ima tu i prepreka, spoticanja, izleta u nesigurno političko područje. Ali je cilj da Evropa jednim glasom odgovori na svaki problem.

Naše obaveze

Nedavno je objavljena i knjiga o tome ko je Kurz. Autor djela posebno ističe razgovore koje je imao s roditeljima i epizode iz života mladog Sebastijana. Kroz ta poglavlja lajtmotiv je da je aktuelni kancelar Austrije i tada bio britkog uma i nadasve strpljiv i pažljiv. Navodi se niz primjera gdje se vidi kako se iz kompliciranih životnih situacija izvlačio, a da nikoga ne povrijedi.

Ta sposobnost danas u Evropi rastućeg populizma, antiislamizma i histerije posebno dolazi do izražaja. Kurz nije predsjednik BiH. On je kancelar Austrije! Mi nemamo pravo suditi o njegovim djelima, posebno kada vidimo kakvo je naše dvorište.

On je uradio ono što je mislio da je ispravno kada je i BiH u pitanju. I nastavit će tako.

No, poručio je da je lopta u našem dvorištu. Dakle, mi trebamo izgraditi i urediti ovu državu. Neće niko sa strane doći i nametati rješenja. Principi postoje, oni se zovu proces ulaska u EU i važe isto za sve.

Umjesto dokonog lajanja na Mjesec, nama je zasukati rukave i raditi.

 Najmlađi premijer na svijetu  

Kurz je rođen 27. avgusta 1986. godine. Slovi za najmlađeg premijera svijeta.

Potječe iz katoličke porodice i jedino je dijete svojih roditelja. Po majčinoj liniji ima balkanske gene. Njegova baka potječe iz Temerina, odakle je tokom Drugog svjetskog rata prebjegla u Austriju. Kao kancelar Austrije uvijek poručuje da je njegova država most između Zapada i Istoka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.