Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za sedam mjeseci oduzeta 63 falsificirana dokumenta!

OTKRIVAMO

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za sedam mjeseci oduzeta 63 falsificirana dokumenta!

Službenici Granične policije sve češće otkrivaju pokušaje ulaska stranih državljana u BiH s lažnim ispravama. Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo protekle sedmice otkrili su krivotvorenu putnu ispravu Turske, s kojom je maloljetnica pokušala ući u našu zemlju.

Naknadnim provjerama utvrđeno je da je taj pasoš i na Interpolovoj listi ukradenih dokumenata. 

Daljnjom provjerom pronađena je i krivotvorena lična karta, izdata u Turskoj, a ova maloljetnica u Sarajevo je stigla u pratnji majke letom iz Dubaija.

O svemu je upoznat i kantonalni tužilac, ali su njih dvije zatražile azil pa su predate Državnoj službi za poslove sa strancima.

Ovo je već drugi pokušaj ulaska turskih državljana u BiH s lažnim putnim ispravama u posljednja dva mjeseca. Nedavno je u tome spriječena i šesteročlana porodica Kara, čiji su članovi imali tri lažna pasoša, a i oni su u Sarajevo stigli letom iz Dubaija.

Izvor iz Granične policije otkrio je za “Avaz” da je u prvih sedam mjeseci na Sarajevskom aerodromu od 11 državljana Turske privremeno oduzeto čak 16 falsificiranih dokumenata.

Zabrinjavajuće je da su pripadnici GPBiH u ovom periodu privremeno oduzeli 63 falsificirana dokumenta Istočnog Timora, Somalije, Pakistana, Kine, Afganistana…

Najčešće su oduzimani falsificirani dokumenti iz Italije, Turske, Pakistana, Južne Koreje, Istočnog Timora i Bugarske, rečeno nam je u Graničnoj policiji.

Somalac s ukradenim švedskim pasošem

Naš list već je pisao kako su prije nekoliko dana na Sarajevskom aerodromu uhapšena trojica Somalaca, a jedan od njih imao je 18 lažnih isprava, među kojima su pasoši, lične karte i dozvole za boravak u Italiji.

Određen im je pritvor, a tokom provjera utvrđeno je da je jedan od uhapšenih imao i ukradeni pasoš Švedske koji se nalazi na Interpolovoj listi ukradenih dokumenata.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH