OTKRIVAMO

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za sedam mjeseci oduzeta 63 falsificirana dokumenta!

M. AŠČIĆ

7.8.2018

Službenici Granične policije sve češće otkrivaju pokušaje ulaska stranih državljana u BiH s lažnim ispravama. Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo protekle sedmice otkrili su krivotvorenu putnu ispravu Turske, s kojom je maloljetnica pokušala ući u našu zemlju.

Naknadnim provjerama utvrđeno je da je taj pasoš i na Interpolovoj listi ukradenih dokumenata. 

Daljnjom provjerom pronađena je i krivotvorena lična karta, izdata u Turskoj, a ova maloljetnica u Sarajevo je stigla u pratnji majke letom iz Dubaija.

O svemu je upoznat i kantonalni tužilac, ali su njih dvije zatražile azil pa su predate Državnoj službi za poslove sa strancima.

Ovo je već drugi pokušaj ulaska turskih državljana u BiH s lažnim putnim ispravama u posljednja dva mjeseca. Nedavno je u tome spriječena i šesteročlana porodica Kara, čiji su članovi imali tri lažna pasoša, a i oni su u Sarajevo stigli letom iz Dubaija.

Izvor iz Granične policije otkrio je za “Avaz” da je u prvih sedam mjeseci na Sarajevskom aerodromu od 11 državljana Turske privremeno oduzeto čak 16 falsificiranih dokumenata.

Zabrinjavajuće je da su pripadnici GPBiH u ovom periodu privremeno oduzeli 63 falsificirana dokumenta Istočnog Timora, Somalije, Pakistana, Kine, Afganistana…

Najčešće su oduzimani falsificirani dokumenti iz Italije, Turske, Pakistana, Južne Koreje, Istočnog Timora i Bugarske, rečeno nam je u Graničnoj policiji.

Somalac s ukradenim švedskim pasošem

Naš list već je pisao kako su prije nekoliko dana na Sarajevskom aerodromu uhapšena trojica Somalaca, a jedan od njih imao je 18 lažnih isprava, među kojima su pasoši, lične karte i dozvole za boravak u Italiji.

Određen im je pritvor, a tokom provjera utvrđeno je da je jedan od uhapšenih imao i ukradeni pasoš Švedske koji se nalazi na Interpolovoj listi ukradenih dokumenata.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.