GODIŠNJICA

Na šehidskom mezarju Kovači obilježen 93. rođendan Alije Izetbegovića

Fena

Fena

8.8.2018

Delegacija SDA, s Bakirom Izetbegovićem na čelu, danas je na šehidskom spomen-obilježju na Kovačima položila cvijeće na mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, obilježavajući godišnjicu njegovog rođenja.

Na njegov mezar danas je položeno 78 ljiljana, koji simboliziraju po jednu godinu života Alije Izetbegovića.  

Alija Izetbegović rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. 

Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja, dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom "Sarajevskom procesu" kao prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca osuđen je na 14 godina zatvora.

Izetbegović je 1990. godine postao prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, koja je bila u sastavu SFRJ do međunarodnog priznanja nezavisnosti 6. aprila 1992. godine.

Godine 1996. izabran je za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.



Autor je većeg broja publicističkih radova i studija te knjiga "Islam između Istoka i Zapada", "Problemi islamskog preporoda" i "Islamska deklaracija". Ove knjige prevedene su na nekoliko jezika i objavljene u više zemalja. Objavio je knjigu "Moj bijeg u slobodu" 1999. godine, a 2000. knjigu "Sjećanja" (autobiografski zapis). Godine 2004. su objavljena sabrana djela Alije Izetbegovića u 10 tomova. 

Dobitnik je niza priznanja i nagrada, kao što su Nagrada Kralja Fejsala, medalje Centra za demokratiju iz Vašingtona, a najutjecajniji španski list, madridski "El-Mundo" izabrao je Aliju Izetbegovića 1995. za ličnost godine u svijetu. Istanbulski Univerzitet Marmara dodijelio mu je 1997. godine titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava, uspostavu mira, ali i kao uglednom pravniku. Na forumu u Kran Montani 1998. godine dobitnik je prestižne nagrade za unapređenje ljudskih prava.

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. i ukopan je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Kovači danas će se obilježiti 93 godine od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.