BOSANSKA GRADIŠKA Poštovati procedure

Šarović: Ne smije se ponoviti loše iskustvo prilikom izvoza voća u Rusiju

Fena
08.08.2018 16:30

Foto: Mirko Šarović

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja razgovarali su danas u Bosanskoj Gradišci s registriranim izvoznicima voća i povrća za Rusku Federaciju. 

Nakon što je polovinom prošlog mjeseca Ruska Federacija ukinula zabranu uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine, Šarović je istakao da se moraju poštovati sve predviđene procedure da bi se zadržalo to tržište.

Istakao je da se ne smije ponoviti loše iskustvo kada je izvoz šest mjeseci bio zaustavljen zbog neodgovornih pojedinaca.

Šarović je potvrdio i da je na rusko tržište iz RS već otpremljeno 400 tona jabuke ranih sorti, a da će ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići 100 miliona KM.

Na sastanku su voćari zatražili pojednostavljenje izvoznih procedura voća u Rusiju.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović je podsjetio na značaj izvoza u tu zemlju, posebno jer ove godine imaju rekordnu proizvodnju jabuke, šljive i kruške.

Voćari su ukazali i da certifikat iz Vanjskotrgovinske komore, koji im je neophodan za izvoz, čekaju oko tri dana, što im stvara velike troškove.

Izrazili su i nezadovoljstvo, jer sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS i Inspektorata, budući da bez svih relevantnih institucija ne mogu biti riješeni problemi koji prate izvoz u Rusiju.

NA VRH