TURISTIČKA PATROLA Područje Drvara poznato je po proizvodima od drenjina i iz ranijih vremena

Drvar: Grad heroj odakle je Tito upravljao partizanima

B.Šobat
10.08.2018 12:14

Foto: Pogled na Drvar

Drvar je gradić na zapadu Bosne i Hercegovine, smješten u kotlini, dok je sa svih strana okružen visokim planinama. Sa svojom čistom i hladnom vodom Unac je najznačajnija rijeka koja protječe kroz Drvar.  

Grad je ostao poznat kao simbol antifašističkog otpora u Drugom svjetskom ratu, kao mjesto u kojem se nalazi čuvena Titova pećina. Nadaleko je poznata neuspješna njemačka operacija „Konjićev skok“, čiji je glavni cilj bio zarobljavanje Tita. Iako Drvar ima mnogo manje turista nego u vrijeme Jugoslavije, jedini grad heroj u BiH ima mnogo toga ponuditi.

 Propala akcija

Na samom ulasku u drvarsku kotlinu iz pravca Bosanskog Petrovca nalazi se Spomen-kompleks „25. maj“, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija bivše Jugoslavije. Prilikom kupovine karte za obilazak kompleksa, naišli smo na prijatno iznenađenje. Udruženje žena „Titova pećina – Drvar“ osiguralo je turistima u sklopu ulaznice degustaciju proizvoda od čuvene drvarske drenjine poput soka, rakije, likera, pekmeza...

Područje Drvara poznato je po proizvodima od drenjina i iz ranijih vremena, a svake godine u oktobru održava se upravo na platou Spomen-kompleksa „25. maj“ privredno-kulturna manifestacija „Dani drvarske drenjine“ ili popularno Drenjijada.

  • Foto: (Titova pećina)

Dren je imun na mnoge bolesti, za razliku od drugih voćki, pa je stoga proizašla narodna „zdrav kao dren“.

Prvi historijski eksponat koji se nalazi na početku kompleksa je stari partizanski tenk s kojeg je heroina Mika Bosnić skinula nabačeno njemačko ćebe koje je trebalo onemogućiti vidik posadi tenka. Šesnaestogodišnja hrabra djevojčica nakon toga je stradala, ali je njen herojski čin ostao zauvijek upamćen. Scena je ovjekovječena u filmu Fadila Hadžića „Desant na Drvar“ iz 1963. godine.

U sastavu kompleksa još se mogu vidjeti historijski i etnografski muzej, zgrada u kojoj je formirana OZNA i, naravno, pećina kao jedan od najvećih simbola partizanske borbe.

Usječena u brdo Gradina, u blizini rijeke Unac i na svega nekoliko stotina metara od centra grada, pećina predstavlja glavnu turističku atrakciju Drvara. Do nje se penjemo autentičnom stazom, koračajući s kamena na kamen, pridržavajući se čvrsto za metalnu ogradu.

Upravo se tu u pećini zatekao Tito u vrijeme napada. Sjećajući se tog jutra, danas osamdesetogodišnja Draginja Vucelja priča:

- Prvo su krenuli njemački avioni, koji su kružili dosta iznad pećine, možda su primijetili barake. Mi smo se krili na Lunjevači, nismo imali vode pa smo koristili snijeg. Tada mi je jedna sestra umrla od temperature.

  • Foto: (Ostaci partizanskog tenka)

Tog 25. maja 1944. godine poznata njemačka operacija „Konjićev skok“ ipak je doživjela neuspjeh. Iako je slobodna zona Drvara okupirana, nije izvršen glavni cilj - hvatanje Tita. On se uspio povući iz Drvara i s Kupreškog polja avionom odletjeti na Vis.

Zarobili su samo njegovu uniformu. Zbog hrabrog držanja Drvarčana, Tito je grad odlikovao Ordenom narodnog heroja, a od 1981. grad je nosio naziv Titov Drvar.

Zanimljivo je da je proljeća 1944. u Drvaru, kao član misije Velike Britanije, boravio Randolf Čerčil (Randolph Churchill), sin britanskog premijera Vinstona Čerčila (Winston). Stariji Drvarčani kažu da je bio veoma omiljen, posebno kod djece.

Bastasi su malo selo koje pripada Drvaru. Udaljeni su oko pet kilometara od centra grada. Pored bistre rječice Bastašice, njenog izvora i nekoliko manjih vodopada, tu se nalazi još jedna pećina u kojoj je boravio Tito. Pećina u Bastasima, u kojoj je mjesecima boravio Vrhovni štab partizanske vojske s Titom na čelu, skoro da je nepoznata u javnosti, iako je mjesto gdje su se donosile važne odluke.

Motel „Bastašica“ bio je destinacija koju su voljeli i privatno posjećivati najznačajniji ljudi Jugoslavije. Dolazili su tu Hamdija Pozderac, Edvard Kardelj i nekadašnji šef Udbe Aleksandar Ranković.

  • Foto: (Pećina u Bastasima u kojoj je boravio Tito)

 Miran odmor

Odmah u blizini pećine i motela nalazi se izvor Bastašice. Rječica je kratkog toka, bistra i prozirna s nekoliko manjih vodopada. Smjenjuju se spori i brzi tok, a tu su odmah pored klupice i stolovi koji gostima služe za odmor. U razgovoru s ekologom Milanom Šobatom saznajemo da turisti koji dođu ovdje kažu da nigdje drugo mirniji odmor nisu imali. Sve je puno čistog zraka, lijepe prirode, a izvor Bastašice predmet je interesiranja brojnih ronilaca, navodi naš sagovornik. Dolazili su ronioci iz Francuske istraživati područje, ispod je kompleks podvodnih pećina i o svemu postoje snimci.

Na teritoriji općine Drvar nalazi se i vještačko Prekajsko jezero, pogodno za ribolov, kupanje i savršen odmor u prirodi.

Ranije su dolazili turisti iz stranih zemalja, a kako je raspadom Jugoslavije smanjen broj turističkih posjeta Titovoj pećini, i jezero je, nažalost, osjetilo posljedice.

  • Foto: (Vodopadi Bastašice)

Etno-selo „Dodig“

Za kvalitetan ručak i specijalitete domaće kuhinje najbolja je lokacija Etno-selo „Dodig“. Mogu se probati razne vrsta jela, poput krompira s kajmakom, cicvare, domaćeg pršuta, sira, kolačića, i sve zaliti nezaobilaznom domaćom rakijom od drenjina kao drvarskim brendom.

Etno-selo posjeduje sobe i apartmane uređene u tradicionalnom stilu, a cijena noćenja iznosi deset eura u sobi i 15 eura u apartmanu po osobi. Bez televizora i telefona, za sve ljubitelje prirode prigodno je mjesto za porodični ručak i odmor. 

Oglasi

NA VRH