REAKCIJE

Šimić demaskira Izetbegovićev policijski bilten i ishaviješćenog Senada Avdića

Piše: K. Ke.

15.8.2018

Jalovi pokušaj medijskog čučavca Senada Avdića da zastarjelim i potpuno deplasiranim „ekskluzivnim informacijama“ diskreditira novinara Josipa Šimića, u potpunosti je demaskiran u reagiranju koje je ovaj novinar uputio. 

Podsjetimo, Šimić se na meti Avdića i njegovog žutog portala našao nakon što je objavio da čelnici bh. pravosuđa dobivaju prijetnje smrću.

Demanti Josipa Šimića, koji je upućen i na adresu SB-a, objavljujemo u cijelosti:

- Slobodna Bosna danas je objavila, kako to uvijek vole nazvati, "ekskluzivan" dokument, odnosno Kaznenu prijavu, koja je podnesena u januaru 2017. godine (prije jednu i pol godinu)!

Imajući u vidu činjenicu da mi SB nije objavila ni prošli puta demanti, na njihov klevetnički tekst, već sam demanti morao slati na druge uticajne elektronske i printane medije, iste sam prijavio Vijeću za štampu BiH, zbog neobjavljivanja demantija.

Senad Avdić me na najgori mogući način klevetnički izvrijeđao, tvrdeći da sam "neubrojiv", "psihijatrijski slučaj" itd., iako ništa nije tačno, zbog čega ću podnijeti zajedno sa svojom odvjetnicom Belmom Balijagić Džuho tužbu za klevetu, koja je trenutno u izradi! U prilogu imate dokaz sa moga timsko-sudsko psihijatrijskoga vještačenja, koji nalaz pobija klevetničke tvrdnje Avdića, koji svojim klevetničkim natpisima pokušava umanjiti dokaznu snagu moga iskaza kojeg trebam dati protiv njegovih jataka, ali očito mu ne ide!

U pogledu današnje objave/članka na Slobodnoj Bosni ističem slijedeće:

- Radi se najprije NE o Kaznenoj prijavi, već o informacijama starim više od godinu i pol. Ako malo bolje istu pročitate, vidjet ćete da sadržaj otkucanih informacija odgovara snimljenom video filmu kojeg je Avdo Avdić snimao pod nazivom: "Afera Fahro 1 i 2", a koji je snimao Žurnal magazin. Sve što sam uradio jest da sam samo sadržaj sa snimljenog videa prekucao i dostavio Tužilaštvu BiH, kao savjestan građanin.

- Osobito ističem da se NE RADI ni o kakvoj podnesenoj kaznenoj prijavi od strane Josipa Šimića-Đinđića, već o informacijama koje sam samo dostavio Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, u slučaju da u tim informacijama nema obilježja kaznenih dijela!

- Dana 05. 05. 2017. godine, državna tužiteljica Biljana Simeunović donijela je Naredbu o neprovođenju istrage protiv Fahrudina Radončića i drugih, jer iz navedenih informacija dostavljenih Tužiteljstvu BiH ne proističe da postoji osnov sumnje da su prijavljena lica počinila kazneno djelo.

- Tužiteljica Biljana Simeunović analizirajući dostavljene informacije je navela sljedeće:

"Vidljivo je da podnosilac iznosi svoje viđenje (ubistvo Ramiza Delalića-Ćele, ubistvu Taiba Torlakovića, nezakonite aktivnosti Dragana Čovića...), a pri tome piše o mnoštvu događaja, i kako sam navodi o istima ima saznanja iz policijskih izvora (SIPA , OSA, F MUP...) i iskaza svjedoka, ali ne i konkretno za svaki pojedinačni događaj. Za neke od navedenih događaja vode se krivični postupci kod nadležnih sudova, a neki su okončani. Očigledno je da je podnosilac informacija intenzivno radio na objelodanjivanju informacija iz raznih izvora, u dobroj namjeri da da svoj doprinos u rasvjetljavanju raznih kriminalnih aktivnosti u koje je uključeno više lica, pa čak lica koja obavljaju ili su obavljala visoke dužnosti u BiH" - stoji u dopisu, te je navedene informacije tužiteljica Simeunović dostavila SIPA-i, kako bi izvršila provjere.

- Iz gore citiranih navoda tužiteljice Biljane Simeunović jasno se vidi da je ista prepoznala dobru namjeru podnositelja informacija, u konkretnom slučaju mene, jer kako reče, "Očigledno je, da je podnosilac informacija intenzivno radio na objelodanjivanju informacija iz raznih izvora, u dobroj namjeri da da svoj doprinos u rasvjetljavanju raznih kriminalnih aktivnosti" - stoga mi je ovo kompliment veliki, jer sam postupao samo u dobroj namjeri i to je sve što sam učinio!

- Protiv odluke o neprovođenju istrage nikada nije uložen Prigovor, slijedom čega je Naredba o neprovođenju istrage postala pravosnažna!

Osobito ističem da je kopija navedenih informacija podnijetih s moje strane, u ruke novinara Slobodne Bosne mogla samo dospjeti iz SIPA-e, tj. da su im iz SIPA-e dali, jer je tim predmetom bila zadužena Zvjezdana Skeledžić, a osnovano sumnjam da je iste informacije dostavio Vahidin Šahinpašić.

Dakle, nema čak ni obilježja kaznenog djela u tim informacijama! I ponosim se što sam kao građanin postupio, a to što Senad Avdić ima problem kada netko postupi kao savjestan građanin, to je zaista zabrinjavajuće!

Već godinu i pol u svojim javnim člancima ne pišem ni o jednom političaru više, već isključivo o kriminalu u pravosudnim strukturama, i to je vidljivo iz mojih javnih članaka!

Imajući u vidu navedeno, Tužiteljstvo BiH izvršit će provjere ko je i na koji način kopiju dostavljenih informacija dostavio SB-u!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.