BIH

Admir Čavka za Avaz.ba: Učiniti sve što je u pravnim mogućnostima da se zaštite interesi Bošnjaka u RS

Piše: Al. Ti.

16.8.2018

Šef Kluba poslanika Koalicije Domovina u NSRS i potpredsjednik SBB-a Admir Čavka kazao je za Avaz.ba da se treba pokrenuti vitalni nacionalni interes, ukoliko za to postoji mogućnost, kako bi se pokušali osporiti zaključci o stavljanju van snage Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine i formiranju nove komisije. 

Čavka je kazao da treba uraditi sve što je u pravnim mogućnostima da bi se zaštitio interes Bošnjaka u RS.

- Ne znam samo koliko je pravno moguće pokrenuti vitalni nacionalni interes na zaključak, ali treba to provjeriti, postoje pravni eksperti, koji se trebaju uključiti, i da iskoristimo svaki mehanizam da zaštitimo naša prava - kazao je Čavka.

Podsjećamo, NSRS je svojim zaključcima obavezala Vladu manjeg bh. entiteta da ukine postojeći Izvještaj i formira novu međunarodnu komisiju koja bi se, osim zločinima nad Bošnjacima, bavila i zločinima nad Srbima, kao i ponovo analizirala broj žrtava.

Traženo je formiranje komisije za stradanja Srba u Sarajevu, kao i zaštita 22 hiljade ljudi čiji je spisak Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", predala njemačkom pravosuđu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.