BIH

Muhamed Filipović: Niko nema pravo narušavati državno-pravno jedinstvo BiH, pogotovo ne Čović

Vijesti.ba

17.8.2018

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović je preksinoć u Mostaru okupio ambasadore BiH, hrvatske nacionalnosti, odnosno kako su iz HDZ-a naveli hrvatske diplomate. Osim što se to na neki način može tumačiti i kao zloupotreba bosanskohercegovačke diplomatije jer sve dolazi u jeku predizborne kampanje, u nekoj daljnoj perspektivi postavlja se pitanje;

- Kako će izgledati diplomatsko - konzularna mreža Bosne i Hercegovine ukoliko gospodin Čović i gospodin Dodik nakon 7. oktobra uđu u Predsjedništvo, a imajući u vidu njihove osnovne političke intencije prema državi. Da li to može značiti da skoro dvije trećine bh. diplomatije ne samo da neće raditi u državnom interesu nego bi mogle shodno tome partnerstvu raditi na slabljenju ionako loše reputacije države Bosne i Hercegovine u svjetskim centrima moći u Vašingotonu, Briselu, Berlinu, Ankari, Moskvi.

Akademik i nekadašnji bosankohercegovački diplomata Muhamed Filipović u razgovoru za Vijesti.ba kazao je da se i do sada u bosanskohercegovačkoj diplomatiji osjećalo da nema jedinstvene vanjske politike i da diplomati djeluju u velikoj mjeri po intencijama svojih lokalnih lidera i političkih stranaka koje su na vlasti u Republici Srpskoj i tzv. hrvatskim kantonima.

Navodi da je to porazno po državu Bosnu i Hercegovinu jer sve diplomatske institucije, sva ministarstva vanjskih poslova vide i prepoznaju tu višeslojnost i nejedinstvo naše diplomatije pa onda i ne kontaktiraju sa državom koja ima svoje identitet.

- Dakle, to je direktno narušavanje državno-pravnog jedinstva Bosne i Hercegovine, što nema pravo niko, a pogotovo ne Čović. On osim toga i ne predstavlja nikakav entitet. To je pokušaj nacionalizacije vanjskih poslova BiH. Oni su uspjeli da nacionaliziraju mnoge stvari u našoj zemlji, da funkciju mnogih institucija dovedu u ovisnost od nacionalnog kriterija, kao vladajuće ideološke i političke osnove funkcioniranja - kazao je Filipović.

- Sada otvoreno i javno počinju da prisvajaju diplomatsku funkciju kroz stvaranje grupacija nacionalnih diplomatija, a direktni atak i antiustavno djelovanje - dodaje Filipović.

- U našoj državi nemamo nijednog organa koji bi mogao i trebao da postupa prema takvom ponašanju na način da se to okvalificira kao antidržavno djelovanje, a to je politički kriminal, te da se preduzimaju sudske mjere protiv toga - kazao je Filipović.

Navodi da Čović i Dodik svoju politiku vode pod direktnim intencijama Zagreba i Beograda.

- Jasno je to bilo od samog početka. Ja sam na to ukazivao 1990. godine kada je sklopljen savez takozvanih narodnih stranaka, gdje sam rekao da to nisu bosanske stranke, ni HDZ ni tada SDS, to su stranke kojima se upravlja iz Beograda i Zagreba, i oni će voditi politiku koja odgovara tim državama - rekao je Filipović.

Dodao je da bi u slučaju imenovanja diplomata od strane Čovića i Dodika došlo do negativnog odnosa SAD prema BiH.

- Mislim da s obzirom na poziciju Sjedinjenih Američkih Država koje se zalažu za državno jedinstvo Bosne i Hercegovine, došlo do negativnog odnosa američke administracije i Stejt departmenta, prema takvoj ambasadi koju bi vodili takvi ljudi - rekao je Filipović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.