FBIH

Obustavljeno poribljavanje Neretve do kraja godine!

Novac dati korisnicima ribolovnih prava

Pogrešni koraci nanose štetu

G. DAKIĆ

22.8.2018

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijelo je odluku kojom se poribljavanje Neretve zaustavlja do kraja godine! Ministarstvo namjerava istovremeno uvesti videonadzor na Neretvi kako bi spriječilo krivolov i kako bi kontroliralo prirodna staništa potočne pastrmke, glavatice i mekousne pastrmke. 

 

Postoji krivolov

 

- Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) donijela je 2014. godine Zakon o slatkovodnom ribarstvu, koji je u mnogim segmentima neusklađen s federalnim zakonom - istaknuo je Bešćo Alibegović iz ovog ministarstva.

Magistar ihtiologije Pavle Spasojević kaže da će doći do smanjenja broja ribe u Neretvi ako neko deset godina gospodari rijekom i izlovljava veću količinu ribe nego što je dozvoljeno i prikazano.

- Na Neretvi postoji krivolov i na pojedinim dijelovima pogrešno poribljavanje. To određenim vrstama ribe, kao što je smuđ, stvara problem. Mislim da resorno federalno ministarstvo nema cilj da zaštiti rijeku Neretvu i da poboljša riblji fond. Tu postoje drugi interesi, očito finansijski. Gdje novac bude usmjeren, znat će se ko stoji iza ovoga - rekao je Spasojević.


Spasojević: Očito su interesi finansijski

Dženan Jahura iz Organizacije sportskih ribolovaca u Konjicu smatra da sredstva namijenjena za poribljavanje rijeke Neretve treba preusmjeriti korisnicima ribolovnih prava na području HNK.

Mjere zaštite

- Na taj bi se način prvi put stalo na pravi dugoročni put spašavanja autohtonih vrsta riba Neretve. Ribolovnim osnovama za sva ribolovna područja na Neretvi propisane su sve mjere zaštite i unapređivanja ribolovnih područja. Samo se ribolovci toga pridržavaju - kazao je Jahura.

Spasiti autohtone vrste 

Sejad Mustafić, direktor Centra za ribarstvo Neretva, dovodi u pitanje efikasnost do sada utrošenih sredstava kako bi se spasile autohtone vrste riba u Neretvi.

- Centar se susreće sa problemom poribljavanja zbog neregularno provedenih tendera “Elektroprivrede” i nepoštivanja Zakona o slatkovodnom ribarstvu od onih koji ga kontroliraju - istaknuo je Mustafić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.