KONTROLE

Na Sarajevskom aerodromu otkriveni krivotvoreni dokumenti Kine i Turske

Pasoši otkriveni kod putnika iz Dohe

Arhiv

Fena

23.8.2018

Granična policija BiH danas je na Sarajevskom aerodromu otkrila krivotvorene pasoše Kine i Turske kod stranih državljana. Povodom toga izdato je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 21. 8. 2018. godine na letu iz Dohe prilikom pasoške kontrole otkrili su četiri krivotvorene putne isprave Narodne Republike Kine. Pregledom ličnog prtljaga nađene su originalne putne isprave na osnovu kojih je utvrđeno da se radi o četiri državljana Vijetnama. Prema naredbi tužioca Tužilaštva Kantona Sarajevo, odbijen im je ulazak u BiH, dok su krivotvoreni dokumenti privremeno oduzeti. 

Dan ranije, 20. 8. 2018. službenici ove jedinice kontrolom pasoša maloljetne državljanke Republike Turske otkrili su krivotvorenu putnu ispravu Turske kojom je pokušala ući u BiH i za koju je naknadnim provjerama utvrđeno da je potražuje Interpol kao ukraden dokument. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigla je letom iz Dubaija u pratnji porodice. 

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krivotvorenje isprave, o događaju je obaviješten tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Prema njegovom nalogu, otac maloljetne državljanke lišen je slobode i predat službenicima spomenute institucije, dok su ostali članovi porodice predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje. Krivotvoreni dokumenti su privremeno oduzeti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.