ARGUMENTI

Čekić: Vlasti RS prihvatile su još 2004. da je riječ o genocidu

Dr. Čekić: Istina se mora znati

S. KURT

25.8.2018

Proizvoljne su, neosnovane, neargumentirane ocjene koje se čuju posljednjih dana da Komisija za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995.  “zločin u Srebrenici nije odredila kao genocid”.

Prikrivanje zločina

Na ovo upozorava akademik, prof. dr. Smail Čekić, koji u razgovoru za “Avaz” ističe da se ovakvom ocjenom eksplicitno negira genocid. On, između ostalog, ističe da je Komisija prikupila brojnu dokumentaciju, uključujući i onu koja do tada nije bila poznata, kao što su originalni redovni borbeni izvještaji Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

- Komisija je, nakon rekonstrukcije događaja, utvrdila da je od 10. do 19. jula 1995. godine likvidirano više hiljada Bošnjaka na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da je izvršilac, pored ostalog, preduzeo mjere prikrivanja zločina premještanjem tijela te je prihvatila činjenicu da je riječ o zločinu genocida, u kome su učestvovale političke, vojne, policijske i upravne strukture Republike Srpske – navodi dr. Čekić.

Masovne grobnice

Dodaje da su u izvještaju utvrđeni broj i identitet nestalih osoba, žrtava genocida, otkrivene lokacije novih masovnih grobnica, da je Radna grupa Vlade RS utvrdila komande, jedinice i ustanove Vojske RS, MUP-a, Ministarstva odbrane RS, ali i Vojske Jugoslavije i srbijanskog MUP-a, te i 892 osobe koje su bile uključene u događaje u Srebrenici, a u martu 2005. bile su zaposlene u institucijama vlasti BiH i RS.

Istina iz više izvora


- Komisija je, na osnovu vlastitih rezultata istraživanja, kao i istraživanja ICTY-a (presuda Radislavu Krstiću), utvrdila da je u događajima u i oko Srebrenice nad Bošnjacima izvršen genocid i drugi zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava – dodaje dr. Čekić.

On ističe da to potvrđuju rezultati istraživanja Komisije i istoimene Radne grupe, a posebno i Izvještaj Komisije od 11. juna 2004., kao i Izvještaj o radu i rezultatima rada Komisije Vlade RS za istraživanje događaja u i oko Srebrenice Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.