Milorad Dodik: Mislim da će Putin doći u Banju Luku

Povodom otvaranja Rusko-srpskog centra

Milorad Dodik: Mislim da će Putin doći u Banju Luku

Milorad Dodik smatra da će ruski predsjednik Vladimir Putin doći u Republiku Srpsku na otvaranje Rusko-srpskog centra u Banjoj Luci.

- Ako me pitate mislim li da će Putin doći u RS na otvaranje centra, mogu vam reći da mislim da hoće - rekao je Dodik za "Večernje novosti".

On je istakao da je ponosan na činjenicu da će ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov poslije gotovo dvije decenije doći u Banju Luku 17. septembra na postavljanje kamena temeljca za Rusko-srpskog centar.

Lavrov je u Banjoj Luci zato što podržava našu orijentaciju i u tom smjeru očekujem i da ide razgovor - rekao je Dodik te ocijenio da je za Srbe odlično to što će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru biti s Putinom, a Lavrov u RS. 

Dodik je naglasio da se on i Vučić konstantno bore da zaštite srpske nacionalne interese i da trpe velike pritiske Zapada i onih koji bi da nametnu rješenja štetna po RS i Srbiju.

Kada je riječ o predstojećim općim izborima u BiH, Dodik je istakao da bi na njih ogroman utjecaj moglo da ima angažiranje britanskih obavještajaca te dodaje da je u OHR-u angažirano najmanje petero ljudi da održi priču nevladinog sektora i manifestacija protiv RS.

Ubrzo ćemo izaći s imenima tih ljudi. Znamo sve. Danas im poručujem da koliko god oni imaju podataka o nama, mi sve više imamo podataka o njima - rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, na djelu je sinhronizirana akcija protiv RS zbog ambasadorice SAD u BiH Morin Kormak (Maurin Cormack), koja će otići i biti penzioner, a on će biti srpski član Predsjedništva BiH.

On je poručio da njemu nisu važne sankcije koje mu je uvela prethodna američka administracija, ali da očekuje da ih ukine nova administracija.

Dodik, koji je na predstojećim izborima kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, istakao je da je već pobjednik oktobarskih izbora, da ide u Sarajevo da predstavlja snagu Republike Srpske, kao i da će SNSD odnijeti uvjerljivu pobjedu.

Pobjeda će biti apsolutna na izborima, i moja i gospođe Željke Cvijanović za predsjednicu Republike Srpske. Vjerujem da ćemo dosegnuti dvije trećine poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske - istakao je Dodik. 

Dodik je naglasio da ide u Predsjedništvo BiH da zaštiti ustavna i zakonska prava Republike Srpske, a ne da bi samo klimao glavom na zahtjeve Bošnjaka i Hrvata, po bilo kojem osnovu.

Svjestan sam da ne odgovara međunarodnoj zajednici kad štitiš svoja prava. Međutim, ako žele partnera, moraju da uvažavaju RS - ponovio je Dodik. 

On je istakao da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bori za srpske interese i narod i da nosi ogroman teret svoje poštene namjere da kosovsko pitanje postavi kao najvažnije državno pitanje Srbije.

- Prije dolaska Vučića na vlast, Kosovo je bilo izgubljeno za Srbiju. I niko ga nije otvarao i bilo je pitanje vremena zatvaranja priče, na štetu Srbije i srpskog naroda. Vučić je vratio snažno ovo pitanje kako bi zaštitio Srbe na Kosovu, ali kako bi zaštitio Srbiju kao državu - smatra Dodik.

Predsjednik RS je ocijenio da se na kosovskom pitanju mora pokazati jedinstvo svih Srba i poručio da svim srcem podržava borbu za očuvanje Kosova.

Govoreći o svom snu - Srbiji i RS kao jednoj državi, Dodik je ukazao da se narod koji ima tako jaku energiju kao što je srpski ne može podijeliti, uprkos stalnim dvostrukim aršinima, i to uvijek samo prema Srbima.

Na pitanje je li RS bio potreban novi izvještaj o Srebrenici, Dodik je rekao da je prvobitni izvještaj bio neobjektivan i pun netačnih detalja te da je bilo pitanje trenutka kada će se iskazati zahtjev za novim izvještajem.

Niko iz RS ne negira zločin, ali je sveobuhvatnost mana ranijeg izvještaja. Mi nismo nikoga štitili. Oni koji su počinili zločine moraju da odgovaraju, ali isto tako tražimo da odgovaraju i oni koji su počinili zločine prema Srbima - rekao je Dodik.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH