SAZNAJEMO

Hoće li kriza u Turskoj ugroziti gradnju ceste Sarajevo - Beograd

Tri milijarde eura, koliko bi koštao projekt, sada zvuči nerealno zbog pada lire

Cestu Sarajevo - Beograd trebala finansirati Turska

Piše: K. KEŠMER

26.8.2018

S obzirom na tešku ekonomsku krizu kroz koju trenutno prolazi Turska, pad vrijednosti nacionalne valute lire, dugonajavljivani projekt brze ceste Sarajevo - Beograd, koji je trebala finansirati ova zemlja, pod znakom je pitanja. 

Domaća privreda

Od kada je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) uveo sankcije režimu Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), Turska bilježi drastičan pad ekonomije, ali i vrijednosti valute, što se odrazilo na sve sfere života.

Cifra od tri milijarde eura, koliko bi Turska trebala investirati u ovaj projekt, trenutno zvuči nerealno, a posebno ako se uzmu u obzir najave vlasti ove zemlje da će novac investirati u domaću privredu. Prva finansijska injekcija trebala bi biti 1,5 milijardi dolara.

Kako saznajemo, Ismir Jusko, ministar prometa i komunikacija BiH, već je kontaktirao s ambasadorom Turske u našoj zemlji Haldunom Kočom te dogovorio sastanak.

- Sastanak je dogovoren za ponedjeljak (sutra, op.a). Tema je cesta Sarajevo - Beograd, o daljnjoj dinamici i ostalim radovima. Nakon toga ćemo imati više informacija - kaže Jusko.


Jusko: Kontakt s ambasadorom

No, za sada nije bilo nikakvih informacija koje bi mogle ukazivati na obustavu ili odustajanje Turske od ovog izuzetno važnog projekta, ali nema ni konkretnih poteza koji bi ukazivali na to da interes još postoji.

Skočila cijena 

Ono što posebno može ukazivati na to da će se na početak radova čekati još izvjestan period je pad lire. Turska bi, naime, s obzirom na pad ove valute, morala izdvojiti znatno više sredstava nego što je ranije planirano. S obzirom na to da se radi o tri milijarde eura, jasno je da je cijena, bar za Tursku, znatno skočila.

Sastanak i sa ministricom Mihajlović 

Jusko je, s obzirom na dešavanja, dogovorio sastanak i sa srbijanskom kolegicom, ministricom Zoranom Mihajlović, koji bi se trebao održati u septembru.

- Tema sastanka je ista, cesta Sarajevo - Beograd i dinamika poslova koje je potrebno obaviti u vezi s ovim projektom – naveo je Jusko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.