ISTRAGE

Ista osoba slala prijetnje čelnicima bh. pravosuđa

Saslušani nije pripadnik vehabijskog pokreta u BiH

Tegeltija: I ranije mu prijećeno / Kajmaković: Kome smeta tužiteljica / Debevec: Dvije prijetnje u dva mjeseca

M. AŠČIĆ

27.8.2018

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušala je prije nekoliko dana desetak osoba koje su bile u posjedu mobilnog uređaja s kojeg su upućivane prijetnje smrću čelnicima bh. pravosuđa, nezvanično saznajemo iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH, a prema čijoj naredbi postupa SIPA.

Isti mobitel

Prema informacijama do kojih smo došli, s istog mobilnog uređaja muškarac iz Sarajeva koji ima štand na jednoj sarajevskoj pijaci uputio je prijetnje smrću čelnicima bh. pravosuđa, najprije 21. jula, a zatim i 10. avgusta.

Ozbiljne prijetnje najprije su 21. jula upućene Ranku Debevcu, predsjedniku Suda BiH, te Jadranki Lokmić-Misirača, dopredsjednici VSTV-a BiH. U poruci Debevcu, između ostalog, napisano je: „Cionistički čifute, zbog saradnje s Mosadom osuđen si na smrt.“

Samo 20 dana kasnije, nove prijetnje smrću stigle su na brojeve mobilnih uređaja i sudijama Suda BiH Hasiji Mašović, Mirsadu Striki i Milanu Tegeltiji, predsjedniku VSTV-a, Ružici Jukić, dopredsjednici VSTV-a, i Diani Kajmaković, tužiteljici Tužilaštva BiH.

Nije vehabija

Osoba za koju se sumnja da je prijetila istražiteljima, kako nezvanično saznajemo, izjavila je da je mobitel s karticom navodno prodala na pijaci. Ispitane su i osobe koje su bile u kontaktu s njim.

Također, nezvanično doznajemo da, iako su prijetnje radikalnog karaktera, osoba koja je saslušana nije pripadnik vehabijskog pokreta u BiH.

Sada se, prema informacijama „Avaza“ utvrđuje ko su mogući nalogodavci ovih prijetnji i odakle osobama koje su prijetile privatni brojevi čelnika pravosudnih funkcija, a koje ima mali broj ljudi.

 Šta radi OSA

Tužiteljica koja rukovodi ovom istragom je Ivana Petković, a uključena je i OSA, koja se baš i nije proslavila u ovom slučaju. Iako je riječ o ozbiljnim prijetnjama, OSA-i je trebalo nekoliko dana da locira uređaj s kojeg su poslane poruke.

Tek je angažmanom Tužilaštva BiH i SIPA-e utvrđeno odakle su upućene prijetnje.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.