VELIKANI

Sarajevo bi bilo potpuno drugačije: Ivan Štraus realizirao je brojne projekte visoke arhitektonske vrijednosti

Najsnažniji pečat ostavio je u svom Sarajevu

M. DAKIĆ

28.8.2018

Jedan od najistaknutijih bh. arhitekata, akademik Ivan Štraus umro je u subotu u Sarajevu. Rođen je 1928. godine, odrastao u Banjoj Luci, a profesionalno najviše djelovao u Sarajevu. Višestruko nagrađivani autor imao je priliku raditi u doba najvećeg građevinskog zamaha bivše države, kada je realizirao brojne projekte visoke arhitektonske vrijednosti.

 Prve nagrade

Kako navode iz Asocijacije arhitekata u BiH, predstavnik je jednog doba i jedne arhitektonske scene čije se vrijednosti tek danas pokušavaju adekvatno sagledati izložbama poput one u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku.

Štraus je dobitnik brojnih nagrada, a treba izdvojiti međunarodni natječaj za Glavnu poštu, ministarstvo PTT i upravu telekomunikacija u Adis Abebi na kojem je pobijedio s arhitektom Zdravkom Kovačevićem, te dvije prve nagrade za operu u Sofiji i džamiju u Oranu u Alžiru, u saradnji s Halidom Muhasilovićem. Autor je i brojnih knjiga i izložbi.

U dugoj i bogatoj karijeri doživio je i da njegovi objekti budu barbarski rušeni, ali i ponovo uzdignuti iz pepela. Gradeći zgradu „Elektroprivrede BiH“, UNIS-ove nebodere, „Shopping centar“, hotel „Holiday Inn“, najsnažniji pečat ostavio je u Sarajevu, gradu koji bi bez njega zasigurno izgledao potpuno drugačije, navode iz Asocijacije arhitekata u BiH.

- Ivan Štraus je arhitekta moderne urbane graditeljske kulture. Izvanredni i vrhunski arhitektonski projekti i posvećenost graditeljstvu sa snažnim, prepoznatljivim djelom obilježili su Štrausov život i stvaralaštvo – rekao je Ibrahim Spahić, predsjednik Međunarodnog centra za mir koji je Štrausovu knjigu „Arhitektura i barbari“ objavio 1995. godine u ediciji „Grad“.

 Plodan rad

Istaknuti bh. umjetnik Edin Numankadić emotivno je govorio o Štrausu.

- Sjećam ga se od Olimpijade, kada je gradio „Holiday Inn“. Pozvao je vrhunske umjetnike Bekira Misirlića, Boška Kućanskog i druge, i mene kao mlađeg. Ostalo mi je to u sjećanju, kako je birao... Posljednji susreti bili su uz obnovu Olimpijskog muzeja, on je radio projekt. Ja sam ga stalno oslovljavao sa Vi, a on me ispravljao: „Ti, mi smo kolege“ – prisjetio se Numankadić.

Sarajevski arhitekta i poznavalac grada Mufid Garibija kaže da je Ivan Štraus „svirao“ arhitekturu i „vezao“ je upravo kao i njegov prezimenjak, čuveni kompozitor Johan Štraus, note.

- I kao čovjek i kao arhitekta plijenio je ovom dolinom svojom druželjubivošću. A sve je to krunisao plodnim radom. Postao je učitelj novim generacijama arhitekata - dodao je Garibija.

 Pašović: Uvijek sa svojim gradom

Reditelj Haris Pašović na svom Facebook profilu pisao je o Štrausu, podsjećajući da je on otvorio izložbu „Dystropia“ u zimu 1994. (Festival MESS) u Olimpijskom muzeju, u Sarajevu pod opsadom.

- Bilo je hladno, muzej razrušen, bez prozora, naravno (10 godina nakon sarajevske Zimske olimpijade), pod udarom granata i snajperista Vojske RS s Trebevića. Ivan se popeo na jedan oboreni radijator i održao uvodni govor o značaju arhitekture u vremenu razaranja. Ivan je uvijek bio sa svojim gradom i onda kad smo hvalili njegove projekte i onda kad smo kritikovali njegove građevine, i onda kad su grad i njegove arhitekte i sve nas u tom gradu ubijali – napisao je Pašović.


Povodom smrti akademika Ivana Štrausa, komemorativna sjednica bit će održana u utorak, 28. avgusta, u Akademiji nauka i umjetnosti (ANU) BiH. Sahrana je istog dana na gradskom groblju Bare, a ispraćaj će biti ispred ateističke kapele


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.