BANJA LUKA

Danas mirno okupljanje novinara u bh. gradovima: Traže zaštitu i sigurnost na poslu

Opkolili su me i krenuli udarati metalnim palicama, kazao Kovačević

Kovačević: Pokušao sam se odbraniti. O. Matavulj

O. MATAVULJ - G. DAKIĆ

28.8.2018

quote
Šef banjalučkog dopisništva BN TV Željko Raljić rekao je jučer, na vanrednoj konferenciji za medije Kluba novinara Banja Luka, da napad na Kovačevića predstavlja klasičnu sačekušu  

Novinarska udruženja i javnost zgroženi su napadom na novinara BN televizije iz Banje Luke Vladimira Kovačevića, koji je preksinoć brutalno pretučen ispred zgrade u kojoj stanuje u banjalučkom naselju Obilićevo. Nakon napada Kovačević je zadržan u UKC-u RS, gdje su mu konstatirane povrede glave, s kontuzionim žarištem na mozgu, rascijepljeno je lijevo uho, a ima i povrede lica i potkoljenice.  

 Metalne palice

Kovačevića su, dok se preksinoć vraćao s posla, u 20.45 sati presrela i napala dva maskirana muškarca, koja su ga izudarala teleskopskim palicama po glavi i tijelu.

- Opkolili su me i krenuli udarati metalnim palicama. Pokušao sam da se odbranim. Tada sam počeo da vičem i oni su pobjegli. Sjeli su u tamni karavan i pobjegli, a meni je u pomoć priteklo nekoliko komšija - priča Kovačević.

U znak podrške pretučenom Kovačeviću jučer su se novinari iz više banjalučkih redakcija okupili u pet do 12 ispred Palate RS. Oni su tražili da bude otkriveno ko stoji iza napada na njihovog kolegu. Novinar Radija Slobodna Evropa Milorad Milojević upitao je znače li metalne palice da će tako proći svi koji pošteno rade svoj posao.


Protesti novinara pred Palatom RS

 Podrška kolegi

- Novinari nisu protiv sistema, već za sistem, pravičan i jednak za sve. Mi tražimo slobodu govora i kretanja i zahtijevamo da se napadi na novinare tretiraju kao napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti - poručio je Milojević.

Na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu danas u 12 sati bit će održano mirno okupljanje novinara zbog sve češćih napada na novinare u BiH.

Iz Kluba novinara Mostara pozvali su sve novinare, ali i one koji im žele dati podršku, na protestnu šetnju, koja će biti održana danas u 10.30 sati od Rondoa do Španskog trga.

Protest u znak podrške kolegi Kovačeviću održaće danas novinari u Zenici.

Ambasada SAD: Napadi na novinare su neprihvatljivi 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oštro je osudila svaki napad na novinare.

- Nedavni fizički napadi na novinare su neprihvatljivi. Odlučno branimo pravo novinara da izvještavaju bez straha i represije. Kada su novinari ušutkani, društvo je na gubitku - navodi se u reakciji Ambasade SAD u Sarajevu.

Napad su osudili i Delegacije EU u BiH i Ured visokog predstavnika.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.