PUTOVANJE KROZ BIH

Rujište: Bijeg s vrelog asfalta u planinsku oazu s netaknutom prirodom

Sve više i stranih posjetilaca koji traže upravo ovakva mjesta, daleko od savremenih tehnologija

Uživanje u prirodi na samo pola sata vožnje od Mostara

A. COKIĆ

29.8.2018

Mostarci su ljeti navikli na vrućine i asfalt koji se topi na plus 40, pa je za vrelih ljetnih dana grad skoro pust. Neko od sunca bježi u zamračene, klimatizirane prostorije, neki se rashlađuju na gradskim bazenima, a oni koji vole prirodu uživaju na Rujištu, planinskom izletištu nadomak grada.  

Živopisni krajolik

Mjesto okruženo šumom i čistom prirodom idealno je za odmor u debeloj hladovini i bijeg od svakodnevice u toplim danima.

Posljednjih godina ovo hercegovačko izletište postaje sve posjećenije i atraktivnije, jer na samo pola sata vožnje od Starog mosta posjetioci mogu doživjeti pravo planinsko iskustvo.

Oni koji na Rujištu žele ostati nekoliko dana, odsjedaju u nekoj od planinskih kuća. Jedna takva, daleko od svih, smještena u prirodi, okružena je živopisnim krajolikom, a samo 26 kilometara je udaljena od centra Mostara. Na prvi pogled izgleda kao kućica iz bajke, napravljena od hercegovačkog kamena, s jezercem koje joj daje poseban šarm.


Jedna od planinskih kuća na Rujištu

- Rujište je bogato ljekovitim biljem, tako da se u blizini naše kuće mogu naći desetine vrsta bilja. Na ovom području raste i endemska vrsta stabla munika – priča vlasnica Zejna Šanjević-Kussmaul.

Daleko od puta

Kuća je udaljena od glavnog puta i do nje je moguće doći samo džipom, ali vlasnica to ne smatra nedostatkom.

- To mi dokazuju i posjetioci od Evrope do Amerike, koji traže upravo ovakva mjesta, daleko od savremenih tehnologija – kaže Šanjević-Kussmaul.

Bogato kisikom

Rujište je polazna tačka planinarima u pohodima na Prenj, prelijepu planinu sa šest vrhova viših od 2.000 metara. Ovaj planinski prostor na 1.050 metara nadmorske visine najbogatiji je kisikom u ovom dijelu Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.