SARAJEVO

Potpisani sporazumi o izgradnji dionice autoputa od Nemile do Donje Gračanice

Za projekt na autocesti osigurano oko 50 miliona eura

Fena

Srna

30.8.2018

U Sarajevu su danas potpisana dva sporazuma o finansiranju izgradnje dionice autoputa od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru 5C, kojima je osigurano oko 50 miliona eura.

Sporazume su potpisali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i generalni direktor OPEC fonda za međunarodni razvoj (OFID) Sulejman Jasir el-Herbiš (Sulaiman Al-Harbish).

Bevanda je u izjavi novinarima istakao važnost izgradnje autoputeva, putne infrastrukture općenito, te naveo da su potpisani sporazumi - za komponentu "A" u vrijednosti oko 23,3 miliona eura, a za komponentu "B" 24,3 miliona eura.

Projekt se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila - Donja Gračanica autoputa na Koridoru 5C koja uključuje 5,7 kilometara duge poddionice Nemila - Vranduk, 5,1 kilometar poddionice Vranduk - Ponirak te 6,9 kilometara poddionice Ponirak - Donja Gračanica.

Bevanda je izrazio zahvalnost rukovodstvu OFID-a što je prepoznalo interes i potrebu da se uključi i podrži izgradnju autoputa na Koridoru 5C.

El-Herbiš je nakon ceremonije potpisivanja istakao da je u predstavništvu OFID-u Beču saradnja s BiH na dobrom glasu.

- Sporazum koji danas potpisujemo dešava se u sklopu već uspostavljenog okvira saradnje između OFID-a i BiH od 1997. godine. Od tog perioda podržano je nekih 12 projekata u javnom sektoru i uloženo oko 200 miliona eura u obrazovanje, stambeni fond, privredu i transport. Međutim, samo je osam posto ovih sredstava uloženo u sektor transporta - naveo je El-Herbiš.

On je naglasio da je OFID na svim nivoima opredijeljen za saradnju s BiH, ističući da je privilegija učestvovati u razvojnim projektima ove zemlje.

Čavara je zahvalio predstavnicima OFID-a što su prepoznali važnost projekta izgradnje dionice Koridora 5C za BiH, tačnije za FBiH, s obzirom na to da se sva sredstva implementiraju u tom entitetu.

- Bez kompletnog autoputa na Koridoru 5C ne možemo očekivati neki veliki razvoj u BiH i to je korak kojem svi u ovoj zemlji teže da se uspostave normalne komunikacije - rekao je Čavara.

Napominjući da su svi zakonski preduvjeti u FBiH ispunjeni za preuzimanje zaduženja od OFID-a, Čavara je zahvalio Ministarstvu finansija i trezora BiH što je omogućilo da dođe do potpisivanja ovih sporazuma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.