ISTRAŽUJEMO

Počelo masovno predizborno zapošljavanje podobnih

Čim je prestala zabrana, traženo 27 novih državnih službenika u 10 institucija

Premijer nije predložio produženje

M.R.S.

1.9.2018

Moratorij na zapošljavanje na nivou Federacije BiH istekao je posljednjeg dana juna i nije produžen, pa su već u julu objavljeni konkursi za zapošljavanje 27 državnih službenika u deset institucija.

Statistički, u poređenju s junom, koji je bio posljednji mjesec u kojem je zabrana bila još na snazi, to je 13 puta više, s obzirom na to da je u junu traženo zapošljavanje samo dva državna službenika. Ovi podaci vidljivi su iz javnih konkursa objavljenih na web-stranici Agencije za državnu službu FBiH.

Predizborni period
 

Zašto premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) nije predložio odluku o produženju moratorija na zapošljavanje, kao niz puta do sada, zvanično nije objašnjeno.

Hota: Političke elite izjedaju državu kao karcinom

Ipak, Ismar Hota, projekt-menadžer nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI), ističe da se nastavlja praksa da se zapošljavaju dodatni ljudi u predizbornom periodu te se tako osiguravaju dodatni glasovi, podobnost i lojalnost prema političkim elitama „koje izjedaju ovu državu kao karcinom koji je odavno metastazirao“.

Prema javnim konkursima iz jula, koji se odnose na federalne institucije, tražilo se sedam državnih službenika za Poreznu upravu FBiH, četiri za Agenciju za državnu službu, tri za Ministarstvo za boračka pitanja, po dva za Zavod za poljoprivredu, Ured Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima EU, Federalni agromediteranski zavod...

 Najveći poslodavci
 

- Moratorij na zapošljavanje koji je Vlada FBiH uspostavila  zapravo nikad nije ni proveden u praksi. Broj državnih službenika kontinuirano je rastao u FBiH, pa je u 2015. taj broj iznosio 6.668, a u 2016. godini 7.015 – ističe Hota.

On dodaje da masovna zapošljavanja državnih službenika prije izbora ustvari pokazuje kolike su slabosti bh. privrede i da su vlade i dalje najveći poslodavci u BiH, a javna potrošnja je oko 50 posto bruto domaćeg proizvoda naše zemlje.

 


"Obična" i rukovodeća mjesta

 Raspisivanje konkursa uoči izbora zabilježeno je i na državnom nivou.

U posljednja tri mjeseca objavljeni su konkursi za zapošljavanje blizu 60 državnih službenika u ministarstvima, uredima, agencijama.

Ministarstvo sigurnosti tako je tražilo sedam novih službenika, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa četiri, dok su konkursi za zapošljavanje četiri što „obična“, što rukovodeća državna službenika objavljeni i za Sekretarijat Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.