BIH

Ministarstvo finansija preuzima slučaj „Isović“

Uređeni odgovor na tužbu v. d. direktora Porezne uprave treba biti na Vladi FBiH, a potom upućen u sud

Suprotni stavovi doveli od prekida sjednice

M.R.S.

2.9.2018

Nakon što je otkriveno da je federalni premijer Fadil Novalić (SDA) bez znanja Vlade FBiH, a u ime Vlade, odgovorio na tužbu v. d. direktora Porezne uprave FBiH Šerifa Isovića, Ministarstvo finansija FBiH pripremilo je uređeni odgovor na ovu tužbu koji se naredne sedmice treba naći pred članovima Vlade, a potom treba biti proslijeđen sudu.


Isović, koji je kadar SDA, tužio je Vladu FBiH zbog pitanja konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora Porezne uprave, na koji se prijavio i bio jedini koji je prešao prag.


Ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH), naime, zatražila je poništenje konkursa jer je raspisan za dvije pozicije, a na listi uspješnih našao se samo Isović, što je u najmanju ruku bila neobična situacija. Protiv poništenja konkursa bio je upravo Novalić, pa je prekinuo sjednicu Vlade početkom februara prije glasanja o tome.


Isović je ishodio i privremenu mjeru Općinskog suda u Sarajevu kojom se zabranjuje poništenje ovog konkursa do okončanja postupka. O ovome, kao i o tome ko je odgovorio na tužbu, Vlada zvanično nije bila upoznata nekoliko mjeseci.


Novalić je ranije izjavio da je u svom odgovoru neutralno reagirao. Ministarstvo finansija pak traži poništenje odluke, ističući Isovićeve navode kao neosnovane. Navodi i da, prema Zakonu o Poreznoj upravi FBiH, direktora i zamjenika direktora imenuje i razrješava Vlada na prijedlog Ministarstva finansija, koje nije dalo prijedlog za imenovanje Isovića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.