STAVOVI Ministar finansija i trezora BiH

Bevanda nezadovoljan radom Vijeća ministara, sve odluke se presporo donosile

Kaže da su krive neodgovorne politike koje se nastoje postaviti iznad drugih

Večernji list
03.09.2018 12:22

Foto: Arhiv

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da nije zadovoljan radom Vijeća ministara, jer su sve odluke sporo donošene, za šta su krive neodgovorne politike koje se nastoje postaviti iznad drugih.

Bevanda naglašava da i vlast u Parlamentu, praktično u velikom broju pitanja, nije imala potrebnu većinu, pa su se stranke različito ponašale u zavisnosti od slučaja i nije se znalo ko je vlast, a ko opozicija.

- Nenormalno je da su odluke čak prolazile na Vijeću ministara, a da kasnije nisu imale podršku u Parlamentu - rekao je Bevanda za "Večernji list", izdanje za BiH, dodajući da je vlast, blago rečeno, funkcionirala čudno.

Prema njegovim riječima, u svemu se moglo učiniti mnogo više, a najviše na evropskom putu BiH, dok mehanizam koordinacije funkcionira tek djelimično, a ne onako kako bi trebalo.

- Umjesto da se bavimo time kako ćemo iskoristiti unutrašnje potencijale i dobiti podršku od susjeda da krenemo brže, svjedoci ste - da imate unisone istupe bošnjačkih stranaka čiji je cilj zaustaviti procese i pokušati ugroziti prava Hrvata - istakao je Bevanda.

On kaže da je trenutno najvažniji politički cilj izmjena Izbornog zakona BiH.

Govoreći o odlasku mladih iz BiH, Bevanda ističe da je to nešto najgore što se događa i da se zbog toga treba riješiti političkih zabluda o dominacijama te svu energiju usmjeriti prema ekonomiji. 

NA VRH