SAZNAJEMO

Zbog Begićevih poteza, prigovori već deset mjeseci kupe prašinu

V. d. direktora Agencije za državnu službu stavio van snage Pravilnik koji je bio osnova za postupanje Odbora

Kandidati uskraćeni za pravo

M.R.S.

3.9.2018

Građani koji su konkurirali za pozicije u državnoj službi u Federaciji BiH, uskraćeni su skoro deset mjeseci za pravo da se njihove žalbe na rezultate konkursa razmatraju, što dodatno pogoduje zapošljavanju podobnih!

Decenija prakse

To se dogodilo nakon što je Refik Begić, vršilac dužnosti direktora Agencije za državnu službu (ADS) FBiH, početkom novembra prošle godine stavio van snage Pravilnik o jedinstvenim kriterijima, pravilima i postupku imenovanja i postavljanja državnih službenika u organima državne službe FBiH.

Faksimil Pravilnika koji je stavljen van snage

Njime je, između ostalog, bilo propisano da se kandidati mogu žaliti Odboru državne službe za žalbe, a Odbor je, na osnovu njega, deset godina i radio.

Zbog poteza direktora Begića, inače kadra Stranke demokratske akcije, Odbor državne službe za žalbe je, kako saznajemo, zatrpan žalbama. Naš izvor ističe da je Odbor onemogućen da postupa, jer od novembra nema osnova za to. Postavlja se pitanje kome ovo odgovara.

Za to vrijeme, kandidati su uskraćeni za pravo i neizvjesno je do kada će njihove žalbe kupiti prašinu, ali i koliko će novih evetualnih žalbi imati istu sudbinu.

Begić: Nesporazumi na relaciji Agencija - Odbor ne stoje

Zakonom definirano

Uprkos desetogodišnjoj praksi, Refik Begić ističe da se podzakonskim aktom, kakav je Pravilnik, ne može dodijeliti nadležnost drugom organu. Dodao je da je Zakon o državnoj službi definirao da se Odboru za žalbe one mogu i uputiti.

No, u ovom zakonu jeste navedeno da Odbor državne službe za žalbe odlučuje o žalbama, ali na zahtjev državnog službenika, organa državne službe i ADS-a. Poznato je da kandidat koji se prijavio na konkurs, nije državni službenik.

 

- Mi sve žalbe proslijedimo Odboru. One su dopuštene, blagovremene i od ovlaštene osobe. Nesporazumi na relaciji Agencija - Odbor ne stoje. Proglašavanje Odbora nenadležnim nije utemeljeno – smatra Begić.

Donesena Uredba


U međuvremenu je, u februaru ove godine, donesena Uredba o uvjetima, načinu i programu za polaganje ispita za kandidate za državnu službu u FBiH. Begić se i na nju poziva.


Ipak, ni u ovoj uredbi ne spominje se mogućnost žalbe Odboru. Navodi se, između ostalog, tek da ADS napismeno informira kandidate o rezultatima koje su postigli i tu je kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.