IZBORI 2018 Hrvati u BiH bore se za konstitutivnost i ravnopravnost svih naroda

Čović i Ljubić: HNS BiH za izgradnju stabilne, samoodržive i funkcionalne države

Svim Hrvatima poručili da izađu na izbore

Fena
07.09.2018 10:25

Foto: Arhiv

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) Dragan Čović i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić uputili su u petak otvoreno pismo Hrvatima u BiH, svim političkim subjektima, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH, u kojem su, uz ostalo, naglasili kako još jednom izražavaju i potvrđuju nepokolebljivu odlučnost o gradnji stabilne, funkcionalne i prosperitetne države BiH po mjeri sva tri njena konstitutivna naroda i svih njenih građana-državljana, državu članicu Evropske unije i NATO-a.

HNS BiH je nastojao, a to će činiti i ubuduće, biti konstruktivan i proaktivan partner u procesu izgradnje stabilne, samoodržive i funkcionalne države BiH članice EU i NATO-a, ističe se u otvorenom pismu te dodaje kako svi bitni politički problemi u BiH nastaju zbog relativiziranja, negiranja i kršenja načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

Osim toga, navodi se kako su glavne aktivnosti Glavnoga vijeća, kao i HNS-a BiH u cijelosti, bile i bit će usmjerene prema ostvarenju konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda te jednakosti svih građana-državljana neovisno o njihovoj etničkoj, odnosno, nacionalnoj (ne)pripadnosti, kao i punopravnom članstvu BiH u EU i NATO-u.

U otvorenom pismu također se napominje kako bi, da je usvojen, HNS-ov Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH omogućio punu provedbu rezultata Općih izbora te otklonio potencijalne blokade institucionalnog i političkog sustava do kojih bi, kako se navodi, moglo doći nakon izbora u oktobru.

 - Sa žaljenjem ističemo kako u procesu nužnih izmjena izbornoga zakonodavstva i onemogućavanja budućih blokada političkoga sustava, u određenim slučajevima nismo imali iskrene i konstruktivne partnere kako među domaćim tako i među nadležnim međunarodnim predstavnicima i institucijama. Što više, bili smo svjedoci protuustavnog i antidejtonskog djelovanja određenih političkih aktera iz Federacije BiH. Naime, umjesto da pokušaju implementirati odluku "Ljubić" u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako je u samoj odluci i naložio Ustavni sud BiH, pet stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i NS), suprotno Izbornom zakonu BiH i suprotno odluci Ustavnog suda BiH i samom Ustavu BiH, pokušalo je provedbu odluke Ljubić riješiti u Parlamentu Federacije BiH. Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog parlamenta i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona pet spomenutih stranaka su prijedlogom Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH de iure i de facto izveli pokušaj entitetskog udara na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH te prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum – kaže se u otvorenom pismu.

Dodatnu zabrinutost u ovome slučaju, dodaje se, izaziva činjenica da određeni predstavnici međunarodne zajednice u BiH ne samo da nisu oštro osudili i sankcionirali takvo protuustavno i antidejtonsko djelovanje, nego su ga na neki način i ohrabrivali i podržavali.

- I ovom prilikom, upućujemo snažan i odlučan poziv svim kršiteljima Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, kao i svima onima koji ih u tome na bilo koji način podržavaju da prestanu takvim aktivnostima nanositi štetu svim narodima i građanima BiH te opstojnosti, stabilnosti i funkcionalnosti države BiH. Umjesto toga, pozivamo ih da s nama kao legitimnim političkim predstavnicima Hrvata okupljenima u Hrvatskom narodnom saboru BiH iskreno, proaktivno i konstruktivno rade na izgradnji i jačanju međusobnog povjerenja između konstitutivnih naroda te izgradnji i jačanju ustavno-pravnog poretka i državnih institucija u koje svaki građanin-državljanin ove zemlje treba i može imati duboko povjerenje - ističe se u pismu.

Takva država, dodaje se, mnogo je spremnija i poželjnija za članstvo u EU i NATO nego država koja ne poštuje vlastiti ustav i krši najvažniji međunarodni sporazum kojeg su potpisali njezini predstavnici.

 - Svim političkim strankama i akterima izvan HNS BiH, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH i svijetu još jednom izražavamo i potvrđujemo našu nepokolebljivu odlučnost da gradimo stabilnu, funkcionalnu i prosperitetnu državu BiH po mjeri sva tri njezina konstitutivna naroda i svih njenih građana-državljana, državu članicu EU i NATO. U tome nas neće omesti ni zaustaviti ni oni koji posljednjih mjeseci prijete oružjem i ratom, kao ni oni koji prema Hrvatima u BiH nastupaju s majorizatorskih i šovinističkih pozicija, koji bi nam htjeli ukinuti konstitutivnost, zanijekati politički subjektivitet i pogaziti dostojanstvo te nas u vlastitoj zemlji i državi napraviti građanima drugoga reda – kaže se u pismu koje potpisuju predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH) Dragan Čović i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić.

 Oni su pozvali sve Hrvate u BiH, kao i one koji žive izvan BiH, a imaju bh. državljanstvo da izađu na izbore i tako ispune svoju nacionalnu i građansku dužnost, a Bošnjacima, kao i njihovim političkim predstavnicima poručili su da poštuju načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i time doprinesu izgradnji i jačanju povjerenja među konstitutivnim narodima te uspostavi legitimne, stabilne, funkcionalne i učinkovite vlasti u BiH.

Oglasi

NA VRH