SPOMEN

Senator Džon Mekejn planirao put u Sarajevo

Džon Mekejn

S. N.

9.9.2018

Izdavač portala BalkanInsider Ari Mitlmen (Mittleman) objavio je tekst u kome je biranim riječima zahvalio preminulom američkom senatoru Džonu Mekejnu (John McCain) za njegov angažman na Balkanu i u Bosni i Hercegovini.

U njemu, između ostalog, iznosi i da je Mekejn planirao put u Sarajevo krajem ove godine, gdje bi učestvovao u manifestacijama posvećenim okončanju Prvog svjetskog rata. 

- U proteklim je danima puno toga napisano o naslijeđu senatora Mekejna. Naglašavana je njegova predanost pomirenju, borbi protiv terorizma, glasanju za zakon o zdravstvu, radu u Centralnoj komandi, prevladavanju naslijeđa rata u Vijetnamu...

Kako nam se izbori u Bosni i Hercegovini približavaju, njegov ustrajan rad na rješavanju problema "balkanskog bureta baruta u Evropi" ostaje lekcija za Vašington - napisao je Mitlmen.

On podsjeća da je u aprilu 2017. godine Mekejn posjetio sedam država zapadnog Balkana. Nakon toga napisao je:

''Ne postoji dio svijeta gdje riječi američkog lidera imaju toliku težinu i daju snagu za smislene promjene i napredak kao tu.'' 

- S obzirom na to da sam radio i živio u ovom krhkom regionu, ni sam bolje ne bih sročio. Djedovi i bake koji se živo sjećaju vremena maršala Tita, roditelji koji su to postali nakon rata koji je odnio 101.000 života i omladina koja je stekla pravo da glasa, pažljivo i redovno slušaju šta stiže iz američkih političkih i kulturnih krugova.

Senator Mekejn planirao je posjetu Sarajevu i njegovoj Latinskoj ćupriji koja premošćuje rijeku Miljacku. Ovogodišnji Dan veterana pada u vrijeme kada se obilježava 100. godišnjica okončanja Prvog svjetskog rata. Baš je kod ovog mosta atentator ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda. I tako je počeo Prvi svjetski rat - napisao je Mitlmen.

Vraćajući se na izbore u BiH, on upozorava da premalo političara koristi retoriku pomirenja i napretka i da ih se previše fokusira na svađe i podjele. Mekejn je, navodi on, "rijedak političar dovoljno zreo da promijeni mišljenje".

Mitlmen podsjeća da je 21. aprila 1993. godine senator upozorio tadašnju Klintonovu administraciju da niko ne može pretpostaviti koliko brojna, dugotrajna i s koliko gubitaka može biti misija uspostave mira.

- On je insistirao da Evropljani predvode napore na uspostavi mira u BiH. Kako smo preko američkih TV kuća uživo mogli pratiti rast civilnih žrtava rata u BiH, Mekejn je zahtijevao aktivno uključenje SAD i stalno oštro kritizirao Evropljane zbog sporosti...

Kada su, 1995. godine, u Dejtonu počeli mirovni pregovori, u prostorijama dobro poznatim Mekejnu Ričard Holbruk (Richard Holbrooke) se u svojim memoarima prisjetio vodeće uloge Mekejna, naglašavajući njegovu "hrabrost i integritet koji su imali ogroman značaj u Senatu". Do juna 1996. godine američki su inžinjeri i vojnici obnovili cestu sa sjevera ka jugu, nazvavši je "cestom Arizona" (odakle potječe Mekejn, op. a.), a USAID je, pod upravom hrabrih kongresmena sličnih Mekejnu, napravio veliku tržnicu istog imena da bi kroz trgovinu promovirali pomirenje i zbližavanje ljudi - piše Mitlmen.

Danas, dodaje on, u dijelu BiH koji je preživio najgore etničko čišćenje u Evropi Bošnjaci, katolici i pravoslavci su skupa. Neki su vlasnici radnji, neki kupci robe.

- Kako bosanski političari gledaju jedni prema drugima i pogledaju prema Turskoj, Arabiji i Rusiji, očekujući da i oni utječu na bh. izbore, Vašington treba biti budan i maksimizirati napore u narednim danima do izbora, da promoviraju vrijednosti za koje se Mekejn borio cijeli život - da jačaju vladavinu zakona, borbu protiv korupcije i povećavaju odgovornost onih u vlasti. 

Mekejn je bio direktan i otvoren i to je jedno od obilježja njegovog života i naslijeđa. On je ne jednom upozoravao da - "ako ignoriramo ovaj region, onda sebi nanosimo štetu" - napisao je Mitlmen. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.