Pandža: Bez podrške Vlade FBiH mostarski "Aluminij" neće preživjeti

APEL Direktor uputio dramatično pismo premijeru Fadilu Novaliću

Pandža: Bez podrške Vlade FBiH mostarski "Aluminij" neće preživjeti Hercegovački gigant za čiju sudbinu se veže 10.000 ljudi

Generalni direktor "Aluminija" Dražen Pandža uputio je dramatično pismo predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević i resornom ministru Nerminu Džindiću, upozoravajući kako je ta kompanija u ozbiljnim problemima zbog globalnih poremećaja i nebrige države te zatražio podršku za opstanak hercegovačkog giganta za čiju se sudbinu vezuje 10.000 ljudi. 

Trgovinski rat SAD s Evropskom unijom i ostatkom svijeta doveo je do poremećaja na berzama o kojima "Aluminij" ovisi što, uz porast cijene električne energije, čini nemogućim daljnje poslovanje, navodi u četvrtak bh. izdanje "Večernjeg lista".

- Došli smo do prijelomnog trenutka kada je uključenje Vlade FBiH u problematiku jedini izlaz jer mi prostora za manevar na tom planu više nemamo, a ako ne dođe do promjene mi dalje ne možemo - izjavio je Pandža.

Generalni direktor naveo je kako cijena aluminija na Londonskoj berzi metala (LME) u julu 2018. bila za 195 američkih dolara viša u odnosu na isti mjesec lani, međutim, još više su porasle cijene sirovina koje se koriste u proizvodnji, zbog čega je "Aluminij" izgubio 5,2 miliona maraka.

"Večernji list" navodi kako je u julu cijena glinice za 190 dolara po toni veća u odnosu na prošlu godinu, cijena petrol-koksa viša je za 515 dolara po toni, dok je cijena električne energije, s naknadama, premašila 70 eura po MWh.

Pandža upozorava kako je u prvom polugodištu 2018. BiH izvezla rekordni 331 milion maraka električne energije, a u isto vrijeme domaća industrija uvozi struju.

- Stanje se, nažalost, mijenja nagore iz dana u dan. Uvjereni smo, uzimajući u obzir razumijevanje i pomoć koju su nam dosad pružili, da će čelni ljudi entitetske vlasti prepoznati ozbiljnost trenutka i shvatiti kako više niko od nas nema luksuz zažmiriti na ono što se upravo događa. Nema, kako zarad "Aluminija" tako i zarad cijele države na koju bi se izravno reflektirao svaki potres s našim golemim poduzećem - istaknuo je Pandža. 

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH