APEL Direktor uputio dramatično pismo premijeru Fadilu Novaliću

Pandža: Bez podrške Vlade FBiH mostarski "Aluminij" neće preživjeti

Hercegovački gigant za čiju sudbinu se veže 10.000 ljudi

Fena
13.09.2018 09:12

Foto: Arhiva

Generalni direktor "Aluminija" Dražen Pandža uputio je dramatično pismo predsjedniku Vlade FBiH Fadilu Novaliću, federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević i resornom ministru Nerminu Džindiću, upozoravajući kako je ta kompanija u ozbiljnim problemima zbog globalnih poremećaja i nebrige države te zatražio podršku za opstanak hercegovačkog giganta za čiju se sudbinu vezuje 10.000 ljudi. 

Trgovinski rat SAD s Evropskom unijom i ostatkom svijeta doveo je do poremećaja na berzama o kojima "Aluminij" ovisi što, uz porast cijene električne energije, čini nemogućim daljnje poslovanje, navodi u četvrtak bh. izdanje "Večernjeg lista".

- Došli smo do prijelomnog trenutka kada je uključenje Vlade FBiH u problematiku jedini izlaz jer mi prostora za manevar na tom planu više nemamo, a ako ne dođe do promjene mi dalje ne možemo - izjavio je Pandža.

Generalni direktor naveo je kako cijena aluminija na Londonskoj berzi metala (LME) u julu 2018. bila za 195 američkih dolara viša u odnosu na isti mjesec lani, međutim, još više su porasle cijene sirovina koje se koriste u proizvodnji, zbog čega je "Aluminij" izgubio 5,2 miliona maraka.

"Večernji list" navodi kako je u julu cijena glinice za 190 dolara po toni veća u odnosu na prošlu godinu, cijena petrol-koksa viša je za 515 dolara po toni, dok je cijena električne energije, s naknadama, premašila 70 eura po MWh.

Pandža upozorava kako je u prvom polugodištu 2018. BiH izvezla rekordni 331 milion maraka električne energije, a u isto vrijeme domaća industrija uvozi struju.

- Stanje se, nažalost, mijenja nagore iz dana u dan. Uvjereni smo, uzimajući u obzir razumijevanje i pomoć koju su nam dosad pružili, da će čelni ljudi entitetske vlasti prepoznati ozbiljnost trenutka i shvatiti kako više niko od nas nema luksuz zažmiriti na ono što se upravo događa. Nema, kako zarad "Aluminija" tako i zarad cijele države na koju bi se izravno reflektirao svaki potres s našim golemim poduzećem - istaknuo je Pandža. 

NA VRH