SJEĆANJE

U Vogošći obilježena 26. godišnjica Bitke za Žuč

Agresor se koristio i živim štitom od prinudno zatočenih Bošnjaka

Eset Muračević

Eset Muračević

18.9.2018

- Agresori na našu zemlju Bosnu i Hercegovinu bili su kadri isplanirati ono što mi ni zamisliti nismo mogli pa da čak, u svojoj nemoći, pred bedemom naših branilaca, ispred sebe, kao "živi štit" guraju zarobljenje Bošnjake - rekao je Edin Smajić, načelnik općine Vogošća, danas na brdu Žuč iznad Sarajeva gdje je, u organizaciji Udruženja RVI i Udruženja logoraša općine Vogošća, održana manifestacija vezana za obilježavanje 26. godišnjice Bitke za Žuč i godišnjice stradanja logoraša u živom štitu.

Međutim, kada smo mi konsolidirali svoje redove, pokazali smo im kako se brani svoje ognjište i svoja domovina. Osim Edina Smajića, o značaju onog šta se tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine dešavalo na ovom prostoru brda Žuč govorio je i Ahmed Hido, predsjednik Udruženja logoraša općine Vogošća. 

- Na ovom prostoru vođena je odlučna i dramatična bitka za zaustavljanje agresora koji je intenzivno pokušavao probiti linije odbrane boraca Armije Republike BiH i tako otvoriti put prema Sarajevu - rekao je Ahmed Hido.

U svojoj nemoći, agresor se koristio i živim štitom od prinudno zatočenih Bošnjaka koje je držao u svojim logorima. No, namjere neprijatelja su osujećene zahvaljujući hrabroj požrtvovanosti branitelja. U tim borbama poginula su petorica boraca Armije Republike BiH, među kojima je bio i kapetan Mujo Šejto, posthumno, 1993. godine, odlikovan najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan".

Smrtno je ranjena i Fadila Odžaković Žuta, koja je nakon dva dana preminula u bolnici. Ovoj heroini posthumno je, 1993.godine, dodijeljeno ratno priznanje "Zlatni ljiljan", a godinu kasnije odlikovana je i "Ordenom Zlatnog grba sa mačevima".

Sedmorica boraca ostala su na okupiranom teritoriju. Svi su kasnije ekshumirani i sahranjeni. Teže i lakše je ranjeno 68 boraca. U živim štitovima, od 18. do 23. septembra, tokom ovih borbenih dejstava poginulo je 15, a teže ili lakše ranjeno 36 logoraša.  

Zahid efendija Mujkanović, s djecom iz vogošćanskih mekteba, proučio je Jasin, a svoje, vrlo nadahnute, literarne radove na temu ove bitke pročitali su Merima Kadrić i Hana Hadžihasanvić, unuka rahmetli Muje Šejte.

Ovoj manifestaciji prethodile su aktivnosti Udruženja "Prva slavna - 111. viteška brigada", koji su polaganjem cvijeća na mezar heroine Fadile Odžaković Žute i spomen-obilježju poginulim saborcima kod "Šabanove kuće" u Ugorskom odali počast onima koji su u temelje slobodne i nezavisne Bosne i Hercegovine utkali svoje živote.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.