RAZGOVOR

Nakon modernizacije moći ćemo opslužiti 2 miliona putnika

Za dogradnju Terminala B i dovršetak objekta za operativni centar Aerodrom će platiti 36 miliona KM, plus PDV

A. ČENGIĆ

19.9.2018

Terminalima Međunarodnog aerodroma Sarajevo za osam mjeseci ove godine prošlo je 749.028 putnika. To je više nego u cijeloj 2014., kazao je u razgovoru za „Avaz“ direktor Aerodroma Armin Kajmaković.

- Samo u protekla tri mjeseca aerodrom je opslužio više od 400.000 putnika, što nikad ranije nije zabilježeno u nekom kvartalu. Ovim nastavljamo stabilan rast prometa, u prosjeku 12 posto u odnosu na prethodnu godinu. Sve ovo je rezultat osmišljene kampanje koja za cilj ima privući što više aviokompanija i našim građanima pružiti što veći izbor evropskih i svjetskih destinacija - istakao je Kajmaković.

 Bitka s maglom

Podsjetio je da u ovom trenutku s najvećeg bh. aerodroma uzlijeću avioni blizu 20 kompanija, a u ljetnim mjesecima prisutan je i veliki broj čarter-prijevoznika.

- Nakon dugih i kompleksnih priprema tokom 2016. i 2017., ove godine ulazimo u fazu pune realizacije kapitalnih razvojnih projekata. Nakon tenderske procedure, prije nekoliko dana potpisali smo ugovor s firmom „ANS Drive“ o modernizaciji i dogradnji Terminala B i dovršetku objekta za operativni centar i osoblje. Za ta dva projekta platit ćemo iz vlastite kase 36 miliona maraka, plus PDV - pojasnio je Kajmaković.

Prema njegovim riječima, po završetku radova Sarajevski aerodrom udvostručit će kapacitete i moći će opslužiti do dva miliona putnika godišnje!

Govoreći o problemu magle u zimskim mjesecima, Kajmaković je istakao da već dvije godine testiraju antifog sistem za razbijanje pothlađene magle tečnim propanom.

- Sada sa sigurnošću možemo reći da će već iduće zime ovaj sistem biti u punoj primjeni. U proteklim sezonama pokazao se uspješnim i to je jedan od razloga zašto smo protekle dvije zime imali manje otkazanih letova nego u prošlosti - naglasio je Kajmaković.

Dodao je da su protekle dvije zime specijalni uređaji s difuzorima bili postavljeni na više lokacija na zračnoj strani aerodroma i dva mobilna difuzora na vozilu.

- Ispuštanjem za okoliš neškodljivog tečnog propana magla se pretvarala u snježne kristale koji su potom padali na zemlju. Kako smo time povećali vidljivost, odlučili smo nastaviti s testiranjem. Na koncu ćemo uz već postojeći sistem za instrumentalno slijetanje (ILS sistem) još više poboljšati uvjete za ateriranje i polijetanje aviona - kazao je Kajmaković.

 Nove linije

Dodao je da će, u skladu s povećanjem prostornih kapaciteta, Međunarodni aerodrom Sarajevo biti u mogućnosti u narednom periodu prihvatiti još veći broj aviokompanija.

- S obzirom na to da je Sarajevo sve zanimljivija turistička destinacija, već postoje neke najave za nove linije, a i aviokompanije koje trenutno operiraju s našeg aerodroma već su najavile povećanje svojih letova. Postoje najave za nove destinacije u okviru sporazuma BiH i Kine o uspostavi zračnog saobraćaja, zatim najave za linije prema Skoplju, Atini, Amanu, Bahreinu – zaključio je Kajmaković.


 Aerodrom je ključna spona za izvoznike

- U vremenu u kojem se sve veći obim trgovinske razmjene vrši putem avioprometa, a posebno u situaciji u kojoj cestovna i željeznička infrastruktura u BiH kaska u odnosu na regiju, naš aerodrom predstavlja ključnu sponu za brojne izvoznike s tržištima širom svijeta. Izvoz brojnih robnih kategorija iz naše zemlje ne bi bio moguć niti bi ta roba bila konkurentna na svjetskom tržištu bez ovako kapacitiranog aerodroma koji konstantno vrši inovacije i unapređivanja u svom poslovanju - smatra Kajmaković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.